Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviselignende kuler i bakhodet

Spørsmål

Hei.

Sliter noen ganger med med røde kviselignende kuler i bakhodet.
Disse er betente og har en tendens til å svi noe innmari. Får jeg hull på noen av de inneholder de en klar væske og har en tendens til å spre seg. Hva kan dette være?

Disse røde kulene/kvisene kommer alltid på samme plass. Det varierer når de velger å dukke opp, men kan komme opptil 1-2 ganer pr mnd.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Vanligste årsak til plagen du beskriver er (1) hårrotsbetennelse (follikulitt) som ikke sjelden er gjentagende, (2) akne nucha som er en kviseliknende betennelsestilstand i nakken eller (3) “talgcyster” som blir betent.

https://www.oslohudlegesenter.no/akne-keloidalis-hid-83.html

For å gi et “sikkert” navn på hva som gjelder deg må man undersøke huden på en legetime. Behandlingen for disse tilstandene er veldig like. Ved lette plager vil man ofte komme til mål med en antiseptisk vask man bruker fast, og en antibiotika oppløsning som brukes når man har symptomene. Ved mer uttalte plager gis en antibiotika kur (tetracycliner). De som har uttalte plager, eller ikke blir bra på annen behandling, vil man vurdere en tablettkur med medisinen isotretinoin. Hvis man finner en underliggende talgcyste (kjennes som en kul), kan disse noen ganger også fjernes kirurgisk.

Så hva bør du gjøre?
Riktig her er å oppsøke din lege eller helst en hudlege når du har symptomene. En vil da kunne gi sikkert svar på årsaken, og få satt opp en behandlingsplan for deg. Dette er en plage der det finnes god behandling! Håper svaret var til hjelp.