Kvisebehandling

Spørsmål

Hei.
Har vært plaget av acne siden jeg var 16 år.
Har benyttet "alt" av produkter, inkludert tetracyclin.
Imidlertid er jeg ikke særlig begeistret over å måtte "spise piller".
Ønsker å slutte,men dette er det eneste som holder kvisene noenlunde i sjakk.(Tar aldri paracet etc)

Nå har jeg benyttet tetracyclin til og fra siden slutten av tenårene,og i den senere tid har jeg lagt merke til at jeg må benytte høyere dose for effekt.
Har aldri opplevd bivirkninger ifm tetracyclin, men ønsker ytterligere informasjon om følgene av å benytte denne antibiotikaen over lengre tid.
(I perioder hvor jeg er skikkelig plaget har jeg gått opp til en dose på 6 tabletter daglig over en tidsperiode på tre uker,først da hjelper det.)
Er av den oppfatning av at jeg behøver kraftigere skyts,
(Er det mulig jeg har utviklet resistens mot tetra?) men hudlegen mente for et par år tilbake at jeg ikke er rammet nok til å kvalifisere for roaccutan.

Relevante sykdommer/medisiner: Tetracyclin

Mann, 26 år

Svar

Hei !

For det første synes jeg at når det er 2 år siden hudlegen mente du ikke "kvalifiserte" for Roaccutan, så kan jo tingene ha endret seg nå, og hudlegen vil kunne se anderledes på det. Din akne kan ha blitt verre, og forøvrig trenger du altså mer Tetracyclin for å oppnå effekt. Dette er jo ting som kanskje vil få din hudlege til å revurdere sin oppfatning i forhold til Roaccutan.
Mao. synes jeg at du skal gå en ny runde til hudlege nå, fremfor å bare fortsette og fortsette med Tetracyclin, det er mitt første råd.

Forøvrig synes jeg du skal se igjennom kostholdet ditt, og evt få hjelp av kyndige fagfolk der. Det er helt klart at kostholdet generelt påvirker huden.
Sørg for å spise minst mulig junkfood, raffinerte karbohydrater som brus og godterier osv., og fokuser på næringsrik mat i så naturlig form som mulig.
Grønnsaker, frukt, nøtter, fisk/kjøtt/egg osv.
Og ta tilskudd av høydose omega 3 og zinktilskudd.
Røyker du eller bruker snus, så er det en selvfølge å slutte med dette, da det er det verste du kan for huden, idet blodgjennomstrømningen i huden forverres vesentlig.

Du sier du ha brukt "alt", men for oversiktens skyld er her et sammendrag av de viktigste hovedgruppene med medikamenter:

A-vitaminsyre (utvortes)
Benozylperoxid (f.eks. Panoxyl) (utvortes)
Bredspektrede antibiotika: Tetracyclin, erytromycin, m.fl.
Roaccutan
Dalacin (utvortes antibiotika)
For kvinner: Diane (p-pille beslektet)
Og ikke minst kombinasjoner av disse kan være aktuelt og nyttig.

Du spør om informasjon om å benytte Tetracyclin, som er et bredspektret antibiotikum, over lengre tid.
Man kan utvikle overfølsomhet mot sol, men det kan igrunnen gjelde allerede fra første tiden man bruker det, så å skjerme seg mot sol under tetracyclinbehandling er viktig alltid.
Allergiske hudreaksjoner kan oppstå.
Mageplager; kvalme, diare, ubalanse i normalfloraen i tarmen, evt soppinfeksjoner.
Resistensutvikling, man kan få motstandsdyktige bakterier i tarm og ellers i systemet, som kan gi leie infeksjoner som er vanskelige å behandle.
Etseskader i spiserøret (må derfor taes med rikelig drikke, dog ikke melk som ødelegger virkningen)
Sjeldnere ting: (sjeldnere enn en av tusen brukere)
Forandringer i blodets sammensetning, i form av at de røde blodlegemene kan ødelegges og man får lav blodprosent, såkalt hemolytisk anemi.
Lavt antall blodplater og /eller hvite blodlegemer.
Tarmsykdom: Pseudomembranøs colitt, en alvorlig tykktarmssykdom
Leverskade
Trykkstigning i hjernen

Og forøvrig er der store økologiske betenkeligheter med bruken av bredspektrede antibiotika generelt, som ender i naturen vår til syvende og sist.

Nytteverdien er dog mye større en ulempene og de mulige bivirkningene for de fleste, og derfor vil man ofte anbefale dette.
Jeg synes imidlertid at når du har benyttet det så lenge, og tildels må ha større doser, så er det på tide med en ny kontakt med hudlege.

Ønsker deg lykke til ! Les også mer i vedlagte link.