Kul over setet

Spørsmål

Hei
Jeg har en kul(kjertel) ca 4-5 cetimeter over rumpa.Noen ganger blir det betent og det er ubehagelig. Jeg bruker og sette tommelen oppå denne kulen og sette press på, da renner det veske ut gjenom et lite hull like oppfor rumpen, og betenelsen går bort men kommer ganske ofte tilbake. Hvet du hva dette kan være og er det farlig?

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

En kul over setet som det kommer væske ut av minner veldig om det som ofte kalles en ”tvilling”. Tvilling er ikke farlig, og skyldes et avbrukket hår som har banet seg vei under huden, og som framkaller en betennelsesreaksjon her slik at det dannes en cyste (en slags ”sekk” eller ”blære”) under huden. Personer som har kraftig hårvekst på ryggen og på setet er derfor særlig utsatt for å få slik tvilling. Tvilling kan både være medfødt eller man kan utvikle det i løpet av livet, da oftest etter puberteten og før 40 års alderen. Tilstanden er ganske vanlig, og sees oftere hos menn enn hos kvinner.
Det er vanlig at man kan kjenne en liten kul (cyste) på stedet. I mange tilfeller kan man se små åpninger (fistler) fra cysten og ut til huden som det kan komme hår og/eller puss ut av. Hvis disse gangene mellom cysten og hudoverflaten av en eller annen grunn blir tett, kan det oppstå verkebyller (abscesser) som sprenger på og blir røde og vonde. I så tilfelle må de åpnes opp og tømmes, og noen ganger må man operere bort hele forandringen. Det du selv kan gjøre for å redusere sannsynligheten for at slike verkebyller dannes, er daglig vask av området, bruk av rene og romslige klær, redusere hårveksten over cysten med jevnlig bruk av hårfjerningskrem (ikke barberhøvel), og vektreduksjon hvis du er overvektig.

Jeg synes du skal få legen din ta en titt på dette – det er oftest lett å stille diagnosen bare ved å se på seteområdet. Legen kan også vurdere om cysten bør åpnes opp og tømmes.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn