Kul i nesen

Spørsmål

Hei, For ca. 1,5 år siden så jeg at nesen min hadde forandret seg. Huden på den ene siden av nesetippen var blitt litt knudrete og ujevn, samt at den ene siden av nesen (på samme side ved nesetippen var blitt litt flat. Jeg kunne kjenne en liten kul (størrelse som en ert) helt innertst i kroken ved brusken midt på nesetippen (inni nesen). Jeg gikk til fastlegen min med dette, og hun kunne tydelig se at nesen min var flatet av på ene siden, og forandret fasong. Hun prøvde å se på kulen inni nesen, men den er lokalisert slik at det er vanskelig å få øye på den. Jeg ble henvist til øre, nese hals - han sjekket svelg og nese og kunne ikke finne noenting. Han hadde probl. med å finne kulen jeg fortalte han om. Han mente at det bare var litt fortykket brusk ved nesetippen. Jeg slo meg ikke til ro med dette svaret, og oppsøkte fastlegen på nytt. Hun henviste meg til MR. Samtidig oppsøkte jeg et priv. legesenter og en lege som både er ønh-spesialis og plast. kirurg. Også han hadde probl. med å se denne kulen og mente at den første spes. jeg var hos antakelig hadde rett - at det bare var brusk, eller evt. en betent hårsekk. Etter dette besøket fikk jeg svar på MR av ansikt, og den viste tydelig en kul på størrelse med en ert helt innerst ved nesetippen, inni nesen. Jeg gikk tilb. til ønh-plastisk kirurg med dette, og han sa at han ikke kunne vite 100%, men at han trodde dette måtte være en betent/fylt hårsekk. Han mente at forandringene på nesen var ubetydelige og at det var ingen som kan se det. Men jeg ser dette hver dag i speilet, og jeg mener dette gradvis har vokst frem de siste 3 årene. Jeg føler at det vokser og at det blir mer og mer synlig. Det klør også en del. Jeg ønsker ikke å ende opp med en helt skjev nese og jeg føler meg ikke tatt på alvor av legene jeg har besøkt. Jeg ønsker å få denne kulen fjerne. Kulen ligger vanskelig til, helt innerst ved nesetippen. Har du et forslag til hvordan jeg bør ta dette videre, evt. hvem som har komp. til å ta den bort?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

1. Fra et behandlingsperspektiv er det tilrådelig å få avklart årsaken videre. Vanligste årsak til en kul i området vil være en liten cyste under huden. Det kan oppstå uten forklaring fra hårsekken, eller som følge av en mindre skade. Uten MR ville man vurdert om brusken var forskjøvet, men da ville man ikke sett en definert kul på bildene.

2. Behandlingsmessig vil problemstillingen måtte vurderes av en kirurg på nytt. De s om jobber med slike problemstillinger er plastikk kirurger og øre-nese-hals leger. Her handler det om å finne noen nær der du bor med erfaring på neseoperasjoner. En vil ta utgangspunkt i hvordan det ser og kjennes ut i dag. Om dette kan fjernes kirurgisk kan bare vurderes ved en ny undersøkelse hos en spesialist. En må ta stilling til om et kirurgisk inngrep vil gi et kosmetisk bedre resultat, om det evt. kan gjøres fra slimhinnesiden. En bør også ta en diagnostisk vurdering på årsaken.

Håper svaret var til hjelp!