Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul i lysken

Spørsmål

Jeg har en liten kul i høyre lyske. Jeg tror det kan være en forstørret lymfekjertel.(trodde i begynnelsen at det var ei "dyp kvise) Den har vært der ca et år, tror jeg. Jeg har ingen symptomer, bortsett fra at jeg er livredd for at det kan være f eks kreft. Kulen er ca 1 cm lang, og ca 5 mm bred. Jeg føler at den kan variere litt i størrelse fra dag til dag, men den har ikke vokst nevneverdig i løpet av den tiden den har vært der. Jeg har ikke flere kuler.

Kvinne, 20 år

Svar

Hei!

Det å finne en kul et sted på kroppen er noe som mange opplever og det fører ofte til stor bekymring for kreft, heldigvis viser det seg nesten alltid at det dreier seg om en fullstendig godartet tilstand. Dette betyr ikke at man ikke skal ta en kul alvorlig, i sjeldne tilfeller kan det tross alt foreligge seg om en mer alvorlig årsak.

Når det gjelder kuler i lysken så er det mest vanlige at det dreier seg om en lymfeknute. Lysken er et område på kroppen som inneholder mange lymfekjertler og disse kan bli forstørret av selv små og ikke merkbare infeksjoner og betennelser i beina og i bekkenet. I slike tilfeller blir lymfeknutene betent (lymfadenitt) og vokser i størrelse, de blir også gjerne ømme.
Man finner også svært ofte normale lymfeknuter i lysken som er opptil 1,5 cm lange og lette å kjenne. Disse kan gjerne være medfødt og man bare tror at de er nyoppstått siden man ikke har lagt merke til dem før.

Andre årsaker som er vanlig i lysken er absesser, dette er ansamlinger av puss i et betent område/hulrom under huden. Siden du ikke har noen andre symptomer er nok denne diagnosen tvilsom siden absesser som oftest er svært ømme, røde, og varme.
Hvis den varierer noe is tørrelse kan det også dreie seg om en cyste eller et lite brokk. En cyste er et hulrom som er fylt med væske, mengden av væske kan variere noe fra dag til dag og størrelsen vil dermed også forandre seg. Når det gjelder brokk så er dette ganske vanlig i dette området. Dette kommer av at det i lysken er en del åpninger i bukveggen slik at litt av tarminnholdet kan komme ut og ligge like under huden.

Som du skjønner er kan det være svart mange forklaringer på kulen din og de aller fleste er ufarlige. Imidlertid skal man være observant på kuler da det i enkelte tilfeller kan være første tegn på kreft i lymfesystemet eller spredninger fra kreft ellers i kroppen. Det er nok svært liten sjanse for at dette gjelder deg, det er overveiende sannsynlig at det her dreier seg om en godartet lymfeknute. Kulen din er godt innenfor det som er normalen for størrelse, du har ikke funnet andre kuler og jeg forstår det slik at du ikke har smerter eller andre symptomer. Alt dette er tegn på at dette er noe ufarlig.

Jeg ville allikevel bestilt en time hos fastlegen slikt at han/hun kan få undersøkt den, det å se på og kjenne på kulen kan gi mange viktige tilleggsopplysninger. Dette er en problemstilling som fastlegene kommer ut for svært ofte og de fleste har god trening i å bedømme slike kuler.
Det er ikke noe behagelig å gå rundt å bekymre seg, da blir det gjerne til at tankene svartmaler situasjonen mer og mer.
Jeg håper at dette svaret kan ha beroliget deg litt. Det er ikke noen skam i å være bekymret for en kul og man skal ikke være redd for å gå til legen for å få en vurdering.

Lykke til videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-