Kul i armhulen

Spørsmål

Har hatt en øm kul i venstre armhule ( ca 7 mm diameter ) i ca. ett år. den ligger under huden ( mao om jeg "skyver" huden følger ikke kulen med ) Nå for et par dager siden dukket det opp en ny ved siden av den gamle, ca like stor også den ganske øm. Det ligger vel noen kjertler der, spørmålet er om dette går under kategorien ufarlig kul, eller om jeg skal følge det opp videre.

For 11 månder siden tok jeg full helsesjekk med masse ( vanlige ) prøver, nevnte dette for legen, men han mente det ikke var noe å bry seg om. Prøvene var bra.

Det virker som om kulene blir ømmere og større om jeg rører de.

Har alltid bruke non-alcohol deo, og skippet deo fullstendig siste tiden, pga dette.

Hva gjør jeg, og hva er sannsylige årsaker?

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Kuler som dukker opp i armhulen har vanligvis to mulige årsaker (det finnes noen flere og, men disse to er de vanligste). Det kan dreie seg om forstørrede lymfeknuter eller betente svette/talgkjertler.

Forstørrede lymfeknuter kan igjen skyldes infeksjon i området eller eventuelt en kreftsykdom i det området som lymfeknutene drenerer, alternativt lymfekreft.

Som du forstår er mulighetene flere, alt fra helt harmløse forklaringer til alvorlige diagnoser.

En kul som vokser eller nytilkomne kuler skal man alltid være obs på. Det kan være nødvendig å ta prøver av kulene for å avgjøre hva det er slags prosess som pågår. Imidlertid er en øm kul oftest en betent svettekjertel eller lymfeknuter som hovner opp på grunn av infeksjon i området.

Konsistensen på kulen, utbredelse, størrelse og eventuelt om den ligger i fettvevet eller fast mot brystveggen er andre faktorer som påvirker hvor alvorlig man må oppfatte en slik kul.

Hvis du er bekymret for kulen skal du be legen din om en ny vurdering, eventuelt kan det gjøres ultralyd av området, selv om ikke det alltid fører til noen eksakt diagnose. Det er imidlertid et godt tegn at alt annet på helsesjekken var OK.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-