Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kremer mot rynker

Spørsmål

Hei!
Jeg er en gutt i tyveårene som begynner å merke at jeg får fine rynker i ansiktet. Hvilke behandler finnes for dette? kremer, laser, peeling? jeg ønsker ikke å ta noen Injeksjon som botox. Fint om du får med navn på evt kremer som kan brukes.

Eneste jeg har prøvd hittil er airol krem i noen få uker, men merker at kremen er alt for sterk for huden min selv om jeg bruker den kun 1 gang i uken. evt om det finnes noen ligende a vitamin kremer som er mildere?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

For å begynne med det enkle er daglig bruk av solkrem det «viktigste». UV stråler er den viktigste kilden til fine linjer og rynker, så det bør man få inn i den daglige rutinen.

Hva gjelder kremer som behandler og forebygger rynker er kremer med A-vitamin best dokumentert. Airol som du har brukt inneholder A-vitaminsyre, og er den mest effektive og best dokumenterte. De fleste studier som ser på dette anbefaler bruk 2 kvelder i uken fast over lang tid. En vanlig bivirkning av A-vitaminsyre er tørr og irritert hud, særlig i starten. Det er ikke alle som tåler å bruke det. Da kan man som alternativ bruke en mildere A-vitamin krem. Disse er reseptfrie og inneholder retinol. Det finnes en lang rekke kremserier som har kremer med retinol spesielt laget til å forebygge aldring. De er ofte dyrere enn Airol som man får på resept. Du kan lese mer om bruke av A-vitamin kremer på linken under.

https://www.oslohudlegesenter.no/produkter_new-hudpleie-a-vitaminsyre.html

I et optimalt behandlingsregime kombinerer man det med en krem som inneholder vitamin C om morningen. Kombinasjonen vitamin C og A-vitamin er spesielt gunstig.

I din alder vil ikke laser være en alternativ behandling. Det er du for ung for. Peeling vil heller ikke forebygge fine linjer og rynker, men kan brukes høst og vinter for å få en jevnere og fin hudoverflate.

Håper svaret var til hjelp!