Klump under armen

Spørsmål

Hei!
Jeg er gravid i 34 uke, og kjenner varmen godt! Tidligere i sommer oppdaget jeg en liten klump under venstre arm. Den sitter ganske langt ute. Så virket det som den forsvant, og jeg tenkte det kunne være en talg klump, som jeg har hatt andre steder på kroppen tidligere. Men nå har den dukket opp igjen. Den er ikke stor, og kan være vanskelig å kjenne, men den er der.
Jeg skal ikke til lege men jordmor for neste kontroll, men lurte på om dette er noe jeg bør komme meg til lege for eller om jeg skal avvente det litt? høygravid og litt bekymret.

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

En slik kul som kommer og går er på langt nær så skummel som en kul som bare vokser. Det er ganske vanlig med godartede hevelser og kuler i eller under huden, men en kul eller en klump kan også være et signal om kreft eller annen alvorlig sykdom.

De vanligste årsakene til kuler i selve armhulen er hovne lymfeknuter og betente svettekjertler. Lymfeknuter kan også finnes lenger ut i armen mot albuen. Lymfeknuter kan hovne opp hvis man har eller nettopp har hatt en infeksjon i det området som lymfeknuten drenerer til (for eksempel vil en betennelse i en finger kunne føre til hovne lymfeknuter i armhulen), men det kan også være et tegn på kreftsykdom. Typisk for godartede lymfeknutesvulster er små knuter som er fritt bevegelig i forhold til vevet rundt, de er myke og elastiske, og gjerne litt ømme når man trykker på de. Ondartede lymfeknuter er ofte uømme, harde og uregelmessige, og de sitter gjerne fast i vevet rundt. En kul som oppstår akutt tyder på infeksjon, mens en lymfeknute som vokser langsomt kan være et tegn på ondartet sykdom.
Betente svettekjertler kan oppstå i armhulen og de er typisk røde, vonde, hovne og varme. Personer som har lett for å få kviser er særlig utsatt for å få denne tilstanden, og det er vanlig at man får tilbakevendende plager. Ofte må betente svettekjertler behandles med antibiotika.

Andre mulige årsaker til kuler under/på armen er talgklumper (ateromer), fettkuler (lipomer) og verkebyller (abscesser). Talgklumper er vanlige på hodet og overkroppen. Når man kjenner på disse er det typisk at kulen beveger seg med huden når huden beveges, fordi talgklumpene ligger i selve huden. Fettkuler finnes ofte på armene og på overkroppen, og man finner gjerne flere slike kuler hos samme person. De gir vanligvis ingen symptomer og har en ”gummiaktig” konsistens. Disse fettkulene ligger under huden, slik at huden kan beveges over kulen. Verkebyller (abscesser) er gjerne hovne, røde, varme og betydelig ømme. Noen ganger kan slike abscesser ligge dypt i huden og dermed ikke gi disse typiske symptomene.

Som du forstår er mulighetene mange, alt fra harmløse årsaker til alvorlige diagnoser. Generelt gjelder det at alle kuler som det ikke er en god forklaring på og som ikke forsvinner etter relativt kort tid, skal undersøkes av lege. Uten å ha kjent på kulen din er det vanskelig å være helt sikker på hva dette kan være, og hvis jeg var deg ville jeg vist kulen til legen din hvis den ikke forsvinner av seg selv i løpet av kort tid.

Jeg ønsker deg for øvrig lykke til videre i svangerskapet.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn