Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klør på fotryggen etter å ha brukt joggesko og sokker en hel dag, på sommeren.

Spørsmål

Har noen år væt plaget med en intens kløe på fot-vristen på begge føttene. Er verst om sommeren når jeg går i joggesko på jobb og da spesielt etter at jeg har kommet hjem og fått av fottøy og sokker. Huden på området ser veldig hvit ut og klør intenst. Har prøvd forskjellige salver, fotsopp-midler og fuktighetskremer, men ingenting virker. Blir oftest verre. Det eneste som virker en dag eller to, er å spyle området med nesten kokende vann på badet. Da kommer også hudfarven tilbake. - Må ofte stå opp om natten å gjøre det for å kunne sove. Lindringen virker da umiddelbart og varer gjerne også neste dag. Så er det tilbake iallefall om sommeren. Plagsomt og intens kløe. Noen tips om hva det er?

Mann 66
Svar

Hei.


Nei, dette har jeg ikke hørt om før, og jeg synes det høres merkelig ut. Det er også svært vanskelig å uttale seg om det, uten å kunne se hudforandringen. Derfor synes jeg at du skal vise det til din fastlege en gang du har det, for det er jo ingen utenkelig at det kan være mulig å stille en diagnose på dette, og med en diagnose kan det også være at det foreligger behandlingsmuligheter.

Hvis jeg imidlertid skal tenke litt høyt om det du skriver, så blir det som følger:

Det skjer helst om sommeren, og det er verre etter en hel dag i joggesko og sokker. Da tenker vi på varme og fuktighet som mulig medvirkende faktorer. Varme og fuktighet gir også gode forhold for sopp, men fotsopp forekommer jo vanligvis heller mellom tærne, enn oppå fotvristen, men det er verd å ha tanken i hodet, og luft denne muligheten for legen din når du skal vise frem utslettet. 

En kan også tenke på kontaktallergi, dvs at du reagerer på noe i materialet i sokker og/eller skoene.

Hvis du vil teste ut den teorien litt, så kan du skifte type materiale i sokker, og i sko. Altså f.eks. bruke lærsko, om det er tøy og kunststoff i joggeskoene osv.


Men jeg tenker også at gode praktiske løsninger kan være vel så viktig som en presis medisinsk diagnose, -om det gir god nok virkning. Det er jo uansett sluttresutatet, det å bli kvitt dette, som du er ute etter. Da tenker jeg at om jeg var deg, så ville jeg unngått de faktorer som utløser og forverrer dette problemet, altså joggesko innendørs på sommertid. Jeg anbefaler deg sandaler eller slippers, uten sokker, på sommeren. Det er ihvertfall verd å prøve, siden det ikke er noen umulighet at det kan hjelpe, og hjelper det, så har du jo løst et problem. I det hele tatt er vel det å bruke joggesko og sokker innendørs hele dager, på sommerstid, neppe noe ideelt valg av fottøy uansett, og ikke trenger man det innendørs og uten at man skal løpe lengre joggeturer. Håper at mine råd og høyttenking kan bidra til at du finner ut av dette. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-