Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløende utslett legger. Kan det være soleksem?

Spørsmål

Hei! Jeg har fått små røde prikker på leggene og lurer veldig på om dette kan være allergi eller er det en reaksjon på den sterke solen? Jeg hadde samme problemet i fjor, og da brukte jeg zyrtec i noen dager og da forsvant det. Det har kommet tilbake i år, jeg tok zyrtec i ca en uke og da forsvant det. Men nå er det tilbake igjen. Det kom på akkurat samme årstid som i fjor. Og pga Corona tiden som er nå vet jeg ikke om jeg burde gå til lege eller ikke. Hilsen en litt bekymret kvinne.

Kvinne 28
Svar

Hei,

Skjønner at du er bekymret! Du har lagt ved et bilde som viser oppklort utslett til legger. Du hadde lignende kløende utslett i fjor også. Fikk du utslettet om våren i fjor også? Hvis du gjorde det, tenker jeg det er en mulighet at du har soleksem. Se denne lenken. 

Soleksem trigges av sollyset. Soleksem er vanlig på våren og er mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Vinterblek hud som bryst, armer og ben er mest utsatt for soleksem ved brå soleksponering på våren. Utover sesongen vil  huden eksponeres mer for sol, da vil problemet være mindre uttalt og hos mange ikke være et problem.

Soleksem kan forebygges på våren ved å unngå brå, langvarig soleksponering av vinterblek hud på våren. Det er lurt å bruke høy solbeskyttelse. 

Mild soleksem vil gå tilbake av seg selv hvis man unngår soleksponering. Behandling som kan mildne symptomene er bruk av allergitabletter (slik som zyrtec som du har brukt) og/eller mild kortisonkrem.

Uttalt soleksem krever sterkere behandling. Da er det lurt å kontakte lege for vurdering og behandling.

Håper dette var til hjelp for deg! Jeg ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-