Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe uten utslett og klikking i ledd

Spørsmål

Har den siste måneden vært plaget med en god del kløe uten utslett. Den samme tiden har jeg hatt en del klikking i ledd når leddene brukes. Føler også litt stivhet i enkelte ledd. Har også en del stølhet i muskulaturen, men det kan skyldes problemer med en tå\gange.

Mann 56
Svar

Hei.


Kløe uten utslett kan ha en rekke årsaker, inklusiv systemisk sykdom. Det kan også skyldes hudsykdommer, men uten utslett høres jo ikke det sannsynlig ut. Generelt tørr hud er en av de vanligste årsakene til tørr hud, og derfor bør du forsøke fuktighetskrem etter enhver dusj, for å se om det hjelper.

For å finne årsaken til kløen, og spesielt for å utelukke sykdom, bør du oppsøke fastlegen som vil undersøke deg for eventuelt bakenforliggende årsaker. Nyresvikt, leversykdom og stoffskiftesykdom er eksempler på sykdommer som kan gi generell hudkløe uten utslett. Jeg sier naturligvis ikke med det at jeg har noen tanker om at du kan ha det, men det er slike ting fastlegen din vil sjekke deg for.

Under "tilleggsopplysninger" forteller du at du bruker Tramadol. Det kan gi kløe som bivirkning, så kanskje du skulle forsøke deg helt uten disse i for eksempel et par uker. Det ville jo være dumt å overse en så enkel forklaring (og løsning)

Det finnes reseptfri kløestillende salver, for eksempel Eurax. Det er ingenting i veien for å forsøke den, men jeg synes ikke at du skal la være å oppsøke legen uansett, for å få undersøkt om kløen kan ha noen bakenforliggende årsak.


Du nevner videre klikking i ledd. Det kan umulig ha noe med hudkløen å gjøre, og må være en tilfeldig observasjon, noe du har blitt mer oppmerksom på akkurat nå. Klikkelyder i ledd har forøvrig ingen som helst informasjonsverdi, og er ikke et symptom på noen sykdom eller medisinsk tilstand. Det kan oppstå ved vakumfenomener mellom leddflater eller sener som glipper over benutspring.


Jeg håper at informasjonen kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.