Kløe rundt endetarmsåpningen

Spørsmål

Hei
Har i ca 6 måneder hatt hudforandring og kløe rundt endetarmsåpningen. Fikk av min fastlege svak kortisonsalve og senere sterk kortisonsalve. Etter hvert som huden ble sårere kontaktet jeg en hudlege. Denne sa jeg hadde fått en atlfor sterk salve som hadde ødelagt huden. Jeg fikk da Apolar med dekvalin som
skulle prøves 1 måned. Huden er bedre, men denne legen sa at jeg også hadde småsprekker rundt endetarmsåpningen noe min fastlege ikke s.
Hvordan få disse sprekkene til å gro, da avføring er smertefult.
Jeg undersøkte tarmen for 9 måneder siden uten funn, og fastlegen sa jeg ikke hadde hemoroider.
Noen gode forslag?Jeg bruker Levaxin.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Hva gjelder generelle råd du spør om, finner du det på linken under. En bør unngå hard avføring. Mange har nytte av å skylle med vann istedenfor bruke papir. En mykgjørende fuktighetskrem kan også være til hjelp, og forsøke ikke å kløe (som gjør alltid gjør det verre).

https://www.oslohudlegesenter.no/e-endetarmskl-e-aid-208.html

Som du ser fra linken over, er det mange årsaker som kan gi symptomene. Du skriver du har sprekker som svir. Det passer best med en fissur (sprekk i endetarmshuden). De kan komme og gå, så er ikke nødvendigvis tilstede når du er på legetime. Hvis du får symptomene igjen, er det lurt å få timen samtidig. Ideelt sett ville jeg oppsøkt en mage-tarm lege når du har symptomene. Hvis man konstaterer fissur, finnes det også andre behandlnger som kan vurderes (se linken under).

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/analfissur-2180.html

Levaxin vil ikke være årsaken. Håper svaret var til hjelp!