Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe rundt endetarmsåpningen etter leggetid. Småmark?

Spørsmål

Hei, Har blitt plaget med kløe rundt endtarmen over dei siste par mnd, spesiellt etter jeg har lagt meg for kvelden som gjør at jeg får forstyrret/mangel full nattesøvn som igjen går ut over at jeg blir trøtt og fæl på dagtid. Regner med det kan være hemoride relatert, men finnes det noen enkel behandling eller noe jeg kan bruke for å dempe dette?

Mann 56
Svar

Hei.


Kløe rundt endetarmsåpningen kan ha mange forskjellige årsaker, og noen av disse årsakene er tilstander som kan behandles slik at man kan bli helt kvitt det, hvilket er en langt bedre løsning enn å bare dempe symptomene med kløestillende salver og lignende. Det første jeg tenker på, når jeg leser at det er spesielt ille etter at du har lagt deg, er småmark / barnemark. Det er helt typisk for denne tilstanden at en får intens kløe omkring anus etter at man har lagt seg. Årsaken til dette er at marken kryper ut av endetarmsåpningen etter at man har lagt seg, for å legge egg utenfor endetarmsåpningen. Dette forårsaker intens kløe. 

Det er en tilstand som kan og bør behandles, og derfor er det viktig å finne ut om det er dette du har.

Det gjør du ved å kontakte fastlegen, hvor du får utstyr og intruksjoner om hvordan dette skal gjøres. 


Hvis ikke du har det, så har det en annen årsak, og da vil jeg nok også heller tenke at det må være greit å vite hva årsaken er, før du begynner å forsøke med ren symptomdempende behandling. Har du f.eks. et eksem, så kan en kortisonsalve hjelpe, og er det hemoroider som er årsaken, så vil behandling av disse være det som hjelper best. Det vil også fastlegen din kunne hjelpe deg til å finne ut av.


Hvis vi imidlertid tenker kun kløedemping, uavhengig av årsak, hvilket jeg altså ikke anbefaler deg, så kan du forsøke kløedempende salve som f.eks. Eurax. Men om det skyldes småmark, så vil jo ikke det ha noen effekt, da er et medisiner mot småmark du trenger.


Håper rådene er til nytte. Lykke til og ha det bra.