Kløe på pungen

Spørsmål

Hei, jeg har periodevis de siste par årene kjent kløe i ytterhuden på pungen. Jeg har tenkt at kløe har hatt sammenheng med barbering av pungen i.o.m. at det har klødd mer i fasen når håret vokser ut igjen. I løpet av de siste par-tre månedene har jeg observert at deler av huden på høyre side av pungen, der hvor det har klødd mest, har vokst og delvis endret noe karakter. Det oppleves som litt "dødere" hud som synes som en hudfold når pungen er sammentrukket f.eks. etter jogging eller bading i kaldt vann. I normaltilstand er det ikke synlig, men fargen i området er noe lysere og huden føles noe forskjellig. Vil sette pris på noen tanker om hva som kan være årsaken og evt råd om hva jeg bør gjøre.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Jeg får jo ikke steg, men svarer på godt jeg kan under.

1. Hvis man klør på huden ved pungen vil det skje en prosess vi hudleger kaller lichenifisering. Huden blir mer ruglete, fortykket og får noe annerledes tekstur (enn hud man ikke klør på). Den mest sannsynlige årsaken til hudforandringen du har er i prinsipp sekundært til kløen.

2. Hva gjelder årsak er det en lang rekke muligheter. Hos de fleste er det en ren «kløtendens» uten at det bunner i noen sykdom. På linken under finner du en god artikkel, som omhandler temaet. Kalles også «skrotal dermatitt»

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769120/

Så hva bør du gjøre?
Hva gjelder årsak synes jeg du bør gå innom en lege på en time, så man får undersøkt huden, og tatt en gjennomgang av årsakene over. En viktig del av behandlingen er å la huden «være i fred» så den får tid til å normalisere seg. Det er vanlig å bruke en kortisonkrem en periode, og god fuktighetskrem. Noen har også nytte av et antihistamin. Du bør la legen din se på det, før du starter egenbehandling. Håper svaret var til hjelp!