Kløe nedentil

Spørsmål

Jeg har i de siste årene vært periodevis plaget med kløe i skrittet. Området er fra baksiden av testiklene til rundt endetarmsåpningen.
Kløen oppstår som regel på natten men i perioder også på dagtid/kveld.
Pga at jeg vet jeg kommet til å klø meg, vasker jeg meg bak hver kveld, men uten bruk av såpe. Jeg dusjer hver morgen, men bruker ikke såpe i dette området. Jeg har ikke kløe andre steder på kroppen.
Utseendemessig kan området periodevis være litt tørt og flassende. Det kan også etter en "kløperiode" oppstå hudflak/skorper. Etter kløing kan området bli rødt, det kan oppstå små sprekker i huden.
Jeg har prøvd (kanskje litt halvhjertet) en ukes egenbehandling med Canesten, halvhjertet fordi det virker som kløen intensiveres noe etter påføring.

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hudirritasjon og kløe kan være vanskelig å finne ut av, spesielt i det område du nevner, fordi det er vanskelig å komme til, det er gjerne fuktig og varmt, og vanskelig å få sett selv hva som klør.

Kløe rundt endetarmen er svært vanlig, men hos ca. 20 % finner man ingen klar årsak. Vasker du deg for mye her, vil fettstoffene i huden bli borte og dette kan intensivere kløen. Vasker du deg for lite vil du også få kløe av det.. Det er bra at du ikke bruker såpe her, da det lett kan tørke ut huden. Alternativt kan du bruke litt intimsåpe.

Følgende tilstander kan gi kløe rundt endetarmen:
- hemorroider
- utposning av endetarmen
- sprekker i endetarmsåpningen
- kanaler fra tarm til hud med utskillelse av væske
- eksem (gjerne pga fuktighet)
- Crohns sykdom
- allergi
- psoriasis
- diare og hudirritasjon
- barnemark
- sopp

Det er svært sjelden at kreft i endetarmen er årsaken til slik kløe.

De fleste av disse årsakene vil være lett å avklare, men en lege bør se på området og vurdere huden.

Det er viktig å tenke på at kløe og hudirritasjon kan bli en ond sirkel som opprettholder seg selv fordi mer kløe gir mer irritasjon osv. Hvis du kan smøre deg med en uparfymert fuktighetskrem og prøve å la være å kløe kan det godt hende at symptomene forsvinner gradvis. Bruk et mykt toalettpapir og bruk vide boxershorts av bomull. Selv om det ikke er så lett nå på vinteren kan du gå hjemme ute så mye og stramme klær på deg nedentil slik at du får luftet området ordentlig, spesielt etter at du har dusjet eller trent.

Går det ikke over av seg selv skal du la en lege vurdere området.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-