Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe i hodebunn

Spørsmål

Hei. Har i lengre periode hatt en intens kløe i hodebunn. Jeg kan vaske hode annenhverdag så er det levelig, men går jeg noen stund utover dette uten å vaske det så blir det så intenst over hele hodebunn, kan stå klø til hele skjorta mi er dekket av et lag av hva som ser ut som død hud og mye hår som detter av i prosessen. Har fått anbefalt en av de sjampoene fra apoteket, men jeg kan ikke si at det har gjort noen stor forskjell. Trenger råd

Mann, 31 år

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Det første man bør ta tak i er hvorfor du klør. Altså hva er årsaken til at du klør. Det er flere årsaker til kløe i hodebunn.

1. Seboreisk eksem er en av de vanligste. Her får man kløe, flassing og lett rødhet i hodebunn. Det behandles med soppdrepende midler, mykgjørende midler og evt. kortison oppløsninger.

2. Eksem kan gi kløe i hodebunn. Det kan være eksem av arvelig type, eller man kan utvikle kontakt allergier mot hårprodukter og liknende. En hudlege kan utrede med tanke på dette.

3. Psoriasis kan gi kronisk kløe og skjelling i hodebunn.

4. Hårrotsbetennelser er en siste vanlig årsak. Her får man mer kviseliknende forandringer i hodebunn, enn tørrhet og skjelling.

Så hva bør du gjøre?
Behandlingen for tilstandene over er ulike, så det er vanskelig å gi deg klare råd uten å få avklart årsaken først. Det er generelt en ganske grei sak å skille ved en undersøkelse av hodebunn. Jeg vil tilråde deg at du først lar din fastlege tar en titt i hodebunnen din. Deretter kan man ta stilling til den optimale behandling for dette. Håper svaret var til nytte, og legger ved en link under der du kan lese mer om tilstandene over. Lykke til!

http://oslohudlegesenter.no/