Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe etter dusjing

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål om allergi. Jeg har nylig flyttet (ca. 2 mndr siden). Allerede de første ukene her fikk jeg uttalt tørr hud på hender og albue , og tenkte dette hadde med varme temperaturer (sommer) å gjøre og at jeg generelt ikke er så god til å smøre meg. Og ellers visste jeg jo også at vannet i der jeg har flyttet er mer behandlet enn der jeg bodde før. Alt som er i kontakt med vannet blir kalkete og hvitt (glass eller gryter). Jeg begynte å bruke oppvaskhansker når jeg vasket opp o.l samt å smøre meg med fet krem fra apoteket 2 x daglig og det ble litt bedre.

Jeg har de siste ukene likevel vært plaget av intens kløe etter dusj, på hele kroppen men mest på armer og ben. Det er veldig intenst i en halvtimes tid, så avtar det gradvis (heldigvis!). Men huden kjennes lett irritert gjennom hele døgnet. Jeg er også irritert på huden (det stikker og klør lett) etter jeg har sovet i sengetøyet (som jo er vasket i maskinvask).

Har også fått et utslett (flere små nupper) på det kinnet som ligger ned på puten. Jeg har planer om å bo her et par år, og studiet er krevende. Er bekymret for at dette skal utvikle seg og gå ut over min konsentrasjon. Trives også godt i byen, så vil gjerne bli boende her.

Jeg har påvist hustøvmiddallergi som jeg har vært i behandling for i et år nå (vaksinasjon/immunterapi/hyposensibilitering). Bor derfor i et helt nytt boligkompleks, så jeg tror ikke det jeg opplever nå er noen reaksjon på hustøvmidd. Det er også en annen type reaksjon (mer på huden), selv om jeg er trøtt som jeg også er ved reaksjon på hustøvmidd.

Eller har jeg også begynt å få en tyngre og mer "hvesende"pust på trening, noe jeg ikke har hatt tidligere (er i god fysisk form).

Bør jeg ta antihistamin fast? Er det noe annet jeg kan gjøre for å hindre at det utvikler seg til kronisk eksem?

P.s. det er mye atopisk eksem og allergi i familien (på begge sider) men jeg har aldri vært plaget av atopisk eksem tidligere. Takk for svar!

Kvinne 31
Svar

Hei.

Så lenge du klør etter dusjing, bør første og viktigste råd være å dusje så sjeldent som mulig. Nå i våre dager hvor alle hus har dusj, har det oppstått en "felles enighet" om at man "bør" dusje hver dag, -som om det var en udiskutabel sannhet- men da er det viktig å presisere at dette er på ingen måte hverken estetisk, hygienisk eller medisinsk nødvendig. Det er et skapt behov som følge av at dusj har blitt allemannseie.

Så lenge mennesker har eksistert på jordkloden i beste velgående, med unntak av de svært få siste årene, har man ikke såpevasket hele kroppen i varmt vann og såpe hver dag. Huden er følsom og sensitiv, og ikke beregnet på å dyppes i varmt vann og såpe jevnlig. Vanligste årsaken til kløe og tørr hud er også derfor nettopp dette med overdreven dusjing. Tenk deg for eksempel om du hadde en fin fakke i semsket skinn som du puttet i vaskemaskinen hver dag. Den ville tørke helt ut og bli ødelagt. Slik er det ofte med huden også.

Gode alternativer til helkroppsdusj er for eksempel såpevask med klut i armhuler, skritt og tær, eller en liten "selektiv" dusj, hvor du bare såpevasker nevnte steder. Håret kan vaskes over vasken, uten helkroppsdusj.

Og når du dusjer hele kroppen, er det særdeles viktig at du ikke gnikker inn hele kroppen i såpe, for det trenger man tilnærmet aldri, med mindre man er synlig skitten. Bruk bare såpe på tær, skritt og armhuler. Resten av kroppen rengjøres mer enn godt nok med vann alene.

Og så bør du være nøye med å få på fuktighetskrem så snarlig som mulig etter at du kommer ut av dusjen, for å "pakke inn" fuktigheten i huden som dusjen har tilført, for huden er nemlig porøs og absorberer vann på linje med en svamp.

Du kan også prøve å endre på vanntemperatur for å se om det fører til mindre kløe. Det finnes folk som får hudkløe, såvel som elveblest av både varme og kulde. Så hvis du dusjer i veldig varmt vann, forsøk kun lunkent vann.

Dersom dette over tid ikke fører til bedring, er det ingenting i veien for å forsøke en antihistamintablett daglig.

Men det er avgjort viktigere og mer effektivt å redusere det som er selve årsaken, altså dusjingen.

Kommer du ikke til målet med noe av dette, kan det være at du bør oppsøke en hudlege.

Det at du hveser mer ved fysisk aktivitet er noe du kan få sjekket hos en allmennlege eller lungelege, blant annet med tanke på om det kan ha med astma å gjøre.

Håper at informasjonen og rådene kan være til nytte. Lykke til.