Kløe baktil

Spørsmål

For 5 uker siden begynte jeg og klø i endetarmsåpningen, problemer med og sitte normaltp.g.a. kløing med endetarmsåpningen, trodde det var hemorider, kjøpte krem for dette, men ble ikke bedre,kjøpte ny type schriproctrektalsalve 10 gr. Smørte bare rundt endetarmsåpningen 2 ganger pr dag,(eller når jeg klødde mye), ikke smørt inni. Er ikke blitt bedre,ser rød og irritert ut langs hele endetarmen. Etter en uke kjøpte jeg alcos anal, har brukt den 2 uker. Blir ikke bedre, Hvordan blir jeg kvitt hemoridene.Når jeg har dusja om morningen kjenner jeg ikke noe særlig, men ut på dagen, etter aføring begynner det og klø veldig, da smører jeg meg igjen, hva kan jeg gjøre?

Mann, 39 år

Svar

Hei!

Jeg er slett ikke sikker på at kløen din nødvendigvis skyldes hemorrhoider, da det finnes mange mulige forklaringer. Hos 20 % av de som har slike plager finner man ingen årsak, men ofte henger tilstanden sammen med fuktighet, hyppig vasking med varmt vann og såpe, eventuelt for dårlig hygiene. Huden kan bli irritert og rød som ved et eksem hvor som helst på kroppen, og dette klør ofte intenst. Baktil er det jo heller ikke så lett å få klødd seg effektivt for å lindre plagene...

Vanlige årsaker kan være:
Hemorrhoider
Sprekker i huden og slimhinnen
Eksem
Barnemark
Diaré
Soppinfeksjon

Sykdommer som Crohn, psoriasis, utposning av endetarmen eller utflod fra skjeden kan også gi kløe.

Kreft i analkanalen er en svært sjelden årsak til kløe.

Hvis det er en primær årsak til plagene dine må den behandles først, feks behandling av en soppinfeksjon. Legen din kan vurdere om det er en årsak som kan behandles.
I tillegg må du kle deg med lette og ledige bomullstruser eller boksershorts, ikke bruke trange bukser og unngå overdreven vasking baktil, og helst ikke med veldig varmt vann og såpe. Du kan også bruke litt barnetalkum for å holde området tørt.

Er det et utslett eller eksem kan en fuktighetskrem eller svak kortisonkrem lindre, men ofte vil dette øke fuktigheten og dermed kløen. Du har allerede prøvd hemorrhoidesalver, og jeg synes det er greit at legen din tar en titt og ser om det er andre årsaker som må behandles i og med at plagene ikke går tilbake.