Kantete tunge

Spørsmål

I det siste halve året har jeg oppdaget at tungen min har forandret seg. Før hadde jeg en vanlig, glatt tunge, med glatte kanter.Nå er det helt ute langs kanten på begge sider hele veien rundt har det kommet et kantete mønster hvor det med jevne mellomrom er et slags lite søkk. Er dette symptom på en eller annen sykdom ? Jeg har aldri hørt eller sett noen andre ha en slik tunge. Jeg føler meg ellers frisk.

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det høres ut som du har det som på fagspråket kallet for Lingua Plicata. Direkte oversatt betyr dette noe slikt som "sprekkete tunge" og det er en totalt godartet tilstand. Man vet ikke helt årsaken til at noen personer får dette men i noen tilfeller har man funnet et klart arvelig aspekt ved at tilstanden hoper seg opp i enkelte familier.
De aller fleste går gjennom livet med dette uten å merke det, eller det kan blir oppdaget tilfeldig ved besøk hos lege eller tannlege.

Tilstanden i seg selv trenger ingen behandling men noen ganger kan gropene bli så dype at det samler seg små mengder matrester der. I slike tilfeller kan man få dårlig ånde og noen ganger infeksjoner. Har man så dype groper er det viktig at man pusser litt over tungen også når man pusser tennene. Man kan også bruke sterkt munnvann som for eksempel Vademecum.

Lingua Plicata ses også ved et sjeldent syndrom som heter Melkersson-Rosenthal syndrom. Ved dette syndromet vil man i tillegg ha kraftig hovenhet i ansiktet spesielt i leppene, samt paralyse av en av nervene som styrer musklene i ansiktet (facial nerven), disse symptomene vil komme og gå. Siden du ikke forteller om slike symptomer så har nok du ikke dette syndromet som er svært sjeldent som sagt.

Skulle du få andre symptomer fra munnen og tungen, slik som smerter, vansker med å svelge, eller utslett, så ville jeg kontaktet lege slik at hun eller han kan få undersøkt deg skikkelig. Men i utgangspunktet trenger du nok ikke å bekymre deg om at det er noe alvorlig som ligger bak.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn