Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha fått borrelia?

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om dette kan være flått-bitt. Det var en liten rød prikk der i starten som bredte seg utover. Det klødde litt. Ble rødt rundt «stikket» etter noen dager. Klødde litt fortsatt. Nå klør det ikke lenger og det har blitt litt mindre. Har det på låret. Er redd det er flåttbitt. Har lest en del om det.

Kvinne 45
Svar

Hei.


Ved borreliainfeksjon etter flåttbitt kan en få et ringformet utslett, som hele tiden vil vokse i diameter. Det er ikke alltid det er en ring, det kan være en jevn rød flekk også. Men det karakteristiske er at det vokser i omkrets hele tiden, hvilket ikke det gjør hos deg, såvidt jeg forstår. Vi anbefaler alltid å tegne av den ytre begrensingen av utslettet med en kulepenn eller tusj på huden, for da er det lettere å se fra dag til dag om det vokser. Gjør gjerne det, og hvis du er helt sikker på at det ikke vokser, er det heller ikke borrelia. 

Det kan godt hende at det er et insektsbitt av noe slag, for eksempel flått, men da er det slik at de fleste flått IKKE har borreliabakterien, så et flåttbitt er absolutt ikke ensbetydende med en borreliainfeksjon. 

Hvis utslettet vokser i ytre omkrets jevnt og trutt, kan en være nesten sikker på at det er borrelia, og da går man til legen for å få to uker med penicillin, som har svært god effekt og i praksis alltid kurerer borrelia, så det er forsåvidt en grei sykdom å få, siden det finnes 100% effektiv behandling. Men i ditt tilfelle, ut fra det du forteller og bildet du har vedlagt, så høres dette ikke ut som borrelia.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-