Kan jeg fjerne føflekkene mine?

Spørsmål

Jeg har en del føflekker som jeg er litt redd for om sommeren særlig for jeg er veldig glad i å sole meg. Hvis jeg vil fjerne noen av disse, hvem går jeg til? og hvordan blir det gjort? kommer jeg til å få store arr? Må føflekkene være "ondartet" før man kan fjerne de. Eller går det an å fjerne de bare forde de er til bry?

Kvinne, 17 år

Svar

Hei!

Dette er det nok mange som lurer på nå før sommeren og badesesongen står for døren.

Generelt kan jeg si at det ikke er nødvendig å fjerne føflekker med mindre de er suspekte på ondartet sykdom. Imidlertid har jeg forståelse for at noen ønsker å fjerne føflekker som er i veien, som er kosmetisk til bry eller som man er redd for skal inneholde eller utvikle seg til kreft. Det er av og til slik at legen synes en føflekk er i grensesonen mellom normal og mistenkelig, og da kan det hende man fjerner føflekken for sikkerhets skyld.

Hvis du skal fjerne en føflekk må den skjæres bort. Det sier seg selv at en stor og tykk føflekk medfører et større inngrep enn en liten og tynn. Faren for arr kommer an på hvor føflekken sitter, hvor nøyaktig inngrepet gjøres og hvor lenge stingene sitter i etterpå. Blir det komplikasjoner som infeksjon eller sprekk i etterkant av inngrepet øker også faren for at arret blir stygt, men dette er heldigvis sjelden.

Snakk med legen din og få en vurdering av føflekkene dine, det er en ærlig sak å si at man er redd for at de skal utvikle seg eller at du synes de er kosmetisk skjemmende.

Legen din vil vurdere hvor store inngrep det dreier seg om og hvilke han vil anbefale fjernet. De fleste har en del føflekker og det er neppe nødvendig å fjerne alle. Hvis legen din er øvet i dette kan han/hun fjerne dem selv, evt henvises du til en kirurg.

God sommer!