Kalde hender og føtter

Spørsmål

Hei,

Jeg er en mann på 28 år, jeg har slitt opp igjennom med kalde hender og føtter. Fingre, nakke og rygg føles ofte stive og vonde. Når jeg har vært ute i kulde og kommer inn i varmen, så blir huden rød og veldig irritert, det kan klø og svi veldig og noen ganger kan det føles ut som at det brenner. Hvis det har vært veldig kaldt ute og jeg har vært der en stund så føles huden som har vært utsatt stivt, tykk og blir blå/lilla. Når jeg bader ute på sommeren og kommer opp fra vannet så blir huden også veldig irritert. Hvis jeg spiser is eller noe kaldt så hovner tannkjøttet og halsen opp.

Jeg bruker ingen medikamenter.

Mvh Mann på 28 år.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. En vil først måtte vurdere årsaken til plagene dine. En finner ofte ikke noen underliggende «sykdom», men at man er født med denne tendens. Det er to tilstander spesielt man vil vurdere.

A: Raynauds fenomen. Du finner informasjon på linken under.
https://nhi.no/sykdommer/hjertekar/blodaresykdom/raynauds-fenomen/

B: Kulde elveblest kan gi hevelse i huden og slimhinner ved eksponering for kulde.
https://www.oslohudlegesenter.no/kulde-urtikaria-rid-161.html

Så hva bør du gjøre?
Det er naturlig her å starte hos sin fastlege. En vil ta en vurdering av plagene, og nødvendige undersøkelser. Ved usikkerhet henvises man ved mistenkt Raynauds typisk til en revmatolog, og evt. Elveblest en hudlege. Hvis noen av disse bekreftes, starter man behandling deretter. Uansett finnes det tiltak ift. varmehansker etc. man kan skaffe seg og søke om.

Håper svaret over var til hjelp!