Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg tror det kan være hudkreft, men hudlegen tror det ikke

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt en føflekk på min høyre overarm hele livet. I går oppdaget jeg at den ikke var vanlig rund og «sjokoladebrun» lenger, det ser ut som om den er sår med skorpe på og litt rød over hele og litt i kanten. Tenkte først jeg hadde skrapet på den, men kan ikke huske det. Jeg dro til hudlege på volvat i dag. Hun så på hele overkroppen min. Hun undersøkte flere føflekker hun mente var normale, men en føflekk som er svart på brystet(som ut i fra hva jeg kan se er uforandret over flere år) men hun sa vi kunne fjerne den og sende den inn for sikkerthetsskyld. En annen på ryggen som er rød og sår. Jeg peller ofte på kviser på ryggen og tror jeg har skrapet på den. Hudlegen sa den var ufarlig, men at hun kunne fjerne den fordi den var irriterert og at jeg kanskje ville pelle mer på den. Men den jeg har på armen som har forandret seg tittet hun på med et mikroskop? med lys og sier hun er usikker på om det var en føflekk, og at det ser ut som et sår. Jeg sa det alltid har vært en føflekk akkuratt der og nå har den endret seg ved at den er rød og ser ut som det er en skorpe. Jeg kan ikke huske og ha irritert den. Hudlegen mener jeg ikke skal være redd for føflekkreft, men at det mulig kan være endringer som gjør at de kanskje må fjerne mer vev. Hun sa jeg skulle slappe av og at hun ikke var bekymret for kreft. Men jeg har aldri hatt en føflekk som har endret seg sånn som den på armen min. Og jeg har lest meg opp på nettet og sett at det kan være symptom på føflekkreft og at det isåfall kan være dødelig hvis det blir oppdaget for sent. Jeg er veldig redd nå og redd for at det skal være føflekkreft. Jeg er faktisk livredd. Hilsen jente 31 år

Kvinne 31
Svar

Hei.


En hudlege har sett på denne hudforandringen du beskriver, og jeg har ikke, og du har heller ikke vedlagt noe bilde. Da er det innlysende at hudlegens vurderinger er usedvanlig mye mer å feste tillit til, enn det jeg kan si om dette uten å se dette. 

Det er utgangsgpunktet her, og det tilsier at jeg på ingen måte kan eller vil overprøve eller trekke i tvil de vurderinger en spesialist i hudsykdommer har gjort. Jeg velger med vilje å ikke ta stilling til hva dette kan være eller ikke være, for det ville vært veldig feil av meg uten å ha sett den. Men jeg har en god del viktige tanker om dette, som jeg vil dele med deg her, og som jeg håper kan hjelpe deg til å slutte å bekymre deg slik du gjør nå.


Det er slik at det faktisk ikke finnes noen som har mer kompetanse på det å vurdere om noe kan være hudkreft eller ikke, enn akkurat hudleger. Hverken du eller jeg er hudleger, og derfor gjør vi lurt i å velge å stole på nettopp hudleger, fremfor å stole på oss selv. Hvis jeg (som er lege, men ikke hudlege) har noe på huden som bekymrer meg, velger jeg absolutt ikke å stole på meg selv, jeg ønsker faktisk ikke å gjøre mine egne vurderinger i det hele tatt, og jeg velger helt prinsipielt å stole på hudlegen, da det gir udiskutabelt høyest sannsynlighet for korrekt vurdering og diagnose.


Du har nå lest på nettet om hudkreft, og blitt redd for at det du har, kan være føflekk-kreft. Din hudlege var ikke bekymret for dette. 

Når jeg forklarer dette på den måten jeg her gjør, så skjønner du at det er usedvanlig mye mer sannsynlig at din hudlege gjør riktige vurderinger her, enn at du gjør det. Det lønner seg å stole på personer med erfaring og spesialkompetanse på et felt, når en ikke har det selv.


Et eksempel ville være om jeg trodde jeg hadde noe feil med motoren i bilen min, og jeg gikk til merkeverksted og fikk en høykompetent mekaniker til å finne ut hva som er galt, men så velger jeg å stole på mine egne tanker om dette istedet. Sannsynlig for at jeg tar feil, og mekanikeren har rett, er særdeles store, siden jeg ikke er bilmekaniker, og jeg kan heller ikke lese meg opp på det på google på kort tid, det en spesialist har lært seg gjennom utdanning og mange års erfaring. Det vil rett og slett være et ualminnelig dårlig valg av meg, å ikke velge å stole på spesialisten, enten det er en bilmekaniker, rørlegger eller hudlege. 

Så kan du innvende at alle kan ta feil, også leger og spesialister. Det stemmer. Men sannsynligheten for at en ikke-spesialist (som du i dette tilfellet) tar feil, er overmåte mye større. Igjen blir konklusjonen den samme, ditt beste og tryggeste valg er å velge å stole på hudspesialisten. For hvem ellers skulle du velge å stole på, om ikke nettopp den som utvilsomt kan mest om dette? Det finnes jo ingen andre du kan stole mer på når det gjelder vurderinger av om noe kan være føflekk-kreft eller ikke, enn akkurat en hudlege, og om du velger vekk det å stole på denne spesialisten, så har du satt deg selv i en kattepine, siden det da ikke er noen andre mer kompetente du kan spørre om dette.


Det er også grusomt å skulle ta på seg jobben med å vurdere slike ting selv, slik du nå er i gang med. Ikke har du forutsetninger for det eller kompetanse på det, og du vil aldri kunne lese deg frem til det på google. Det står heller ingenting om deg og akkurat din hudforandring på nettet. Der er det kun generell informasjon, av varierende kvalitet, mens hudlege gjør en individuell vurdering på faglig grunnlag, basert på kompetanse og erfaring, av din hudforandring. 

Mitt beste råd til deg er derfor å legge fra deg den jobben du har påtatt deg nå, det med at du nå tenker at du bør finne ut av om hudlegen har tatt feil eller ikke. For holder du på med det, så er det eneste du oppnår å få økt usikkerhet og angst, noe du allerede merker.

Heldigvis er vi i den posisjon at det finnes fagfolk som kan helt utrolig mye mer om de fleste ting i livet enn de vi selv kan, alt fra flymotorer og sikringsskap til hudsykdommer, og vi kan benytte oss av deres kompetanse for å slippe å gjøre vurderinger vi ikke har forutsetninger for selv. Det er den reneste luksus, så velg å se på dette på den måten, og velg å stole på hudlegen, da det er ditt beste og tryggeste valg. Du bør også som følge av dette innføre umiddelbart totalforbud for deg selv om å lese mer om føflekk-kreft og hudsykdommer på nettet, både fordi du kun får mer angst av det, og fordi det ikke gir deg noe svar, siden det ikke står noe om akkurat din hudforandring på nettet.


Håper at du tar mine gode råd til etterretning og følger dem. Ha det bra og lykke til. 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-