Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg svetter så vanvittig mye

Spørsmål

Hei. Jeg svetter så vannvittig mye. Ved den minste anstrengelse eller varme over 20 grader så renner det svette i ansiktet og ryggen. Det RENNER virkelig altså. Det drypper skikkelig... Dette er MYE mer enn alle andre jeg kjenner eller har sett... Hva kan dette komme av? Kan jeg gjøre noe med dette?

Sykdommer: Allergi for pollen, hund, katt, gress
Medisiner: Aerius allergipiller.

Mann, 24 år

Svar

Hei!

Selv om du ikke vet om noen som svetter like lett og kraftig som du gjør selv, kan jeg forsikre deg om at du ikke er alene! Vi får ofte spørsmål om kraftig svetting her på Lommelegen, og spørsmål om dette går også igjen på legekontorene rundt om i landet. Noen undersøkelser tyder på at rundt én prosent av befolkningen har problemer med økt svetting.

På medisinsk fagspråk kalles kraftig svetting "hyperhidrose" ("hyperhidrosis" på engelsk). Du finner mye stoff om temaet hvis du søker litt på Internett.

Svette er i utgangspunktet en av kroppens mekanismer for å regulere kroppstemperaturen. Svettingen styres av det autonome nervesystemet, og kan ikke påvirkes av viljen.

Økt svetting skyldes sannsynligvis at det autonome nervesystemet er mer aktivt enn hos en gjennomsnittsperson. Det gir kraftigere signaler enn det som er nødvendig for å holde kroppstemperaturen på et greit nivå. Konsekvensen er ofte at man begynner å svette selv når man er i ro og ikke er spesielt stresset. Mange som har dette problemet merker det første gang i løpet av barneårene eller i ungdommen.

Den vanligste typen hyperhidrose gir seg utslag i at man svetter i hendene. Hos andre er det svette i føttene, underarmene eller ansiktet som er hovedproblemet.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men mange som har hyperhidrose synes det gir et sosialt handicap. De er ofte ganske oppmerksomme på svetteproblemet sitt, og redd for at de skal begynne å svette kraftig når de er sammen med andre. Det er lett å forstå at man føler det slik. De fleste av oss kjenner de samme mekanismene. Vi har ett eller annet ved kroppen vår vi ikke er spesielt fornøyde med eller stolte over. Så føler vi kanskje det går ut over selvtilliten og hvor godt vi trives med oss selv og livet. Noen ting må vi lære oss å leve med som de er. Det kan være fordi det rett og slett ikke finnes så mye å gjøre ved dem. Andre ting kan det være mulig å endre på.

Heldigvis finnes det muligheter for god behandling av hyperhidrose!

"Thoracal sympatectomi" er en operasjon som går ut på å skjære over nerver som kontrollerer svettekjertlene i ansiktet eller i hendene. Tidligere var dette en stor operasjon, men de siste 15 årene har det blitt utviklet en teknikk som innebærer bare et lite inngrep via armhulen. Gjennom et lite snitt her går man inn med en slags kikkert i brystkassen og skjærer over de nervene det dreier seg om. De ligger baktil i brystkassen, nær ryggsøylen. Inngrepet kan gjøres på begge sider i samme operasjon, og er gjort i løpet av 20 minutter.

I Norge gjøres dette inngrepet på Volvat i Oslo. Et annet alternativ er å få det utført i Gøteborg i Sverige, hvor man har flere års erfaring med denne typen behandling.

Hva gjør du nå?

1. For det første synes jeg du skal ta dette opp med fastlegen din. Fortell om problemet ditt akkurat slik det er. Da får du en alliert - og en første faglig vurdering av situasjonen din.

2. Deretter foreslår jeg at du kontakter "Foreningen Rød". Det er en interesseorganisasjon for personer med rødme- og svetteproblemer. Vivi Sandengen har mye kunnskapp om dette emnet og kan kontaktes på telefon 32 87 47 84, eller via e-post: comstrat@c2i.net.

3. Etter å ha alliert deg med legen din og interesseorganisasjonen, er du ganske sikkert blitt bedre i stand til å vurdere om og hva slags behandling som kan være aktuell for deg. Før du tar stilling til hva du skal gjøre er det fornuftig å få kunnskap om både fordeler og mulige ulemper ved behandlingen. Bivirkninger av operasjonen er ikke så hyppig, men forekommer. Det er fornuftig å tenke gjennom også det på forhånd.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-