Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg ha rispet meg på underarmene og er redd for arr.

Spørsmål

Hei, har nylig påført selvskade men angrer på det sterkeste. Dette er gjort 2 dager siden. Vil virkelig ikke ha veldig synlige arr ettersom det er på armen og jeg skammer meg over det. Snart sommertid. Er det noe du anbefaler ? Kan man ta laser? Og eventuelt henviser du meg til en bra ?

Kvinne 22
Svar

Hei.


Det beste du kan gjøre nå for å få minst mulig arr, er følgende:


Ikke plukk på sårskorper, ikke bruk såpe, bare la vanlig lunkent vann renne over, og tørk forsiktig (ikke gni) med et rent håndkle.  La skorpene være på så lenge som mulig. Bruk en god fuktighetskrem. 

Ikke sol underarmene i sommer. Første sommeren er dette viktig, for det kan forverre arrdannelse.

Etter et års tid så vil du se hvordan det endelige resultatet blir. Før dette er det ikke noe du kan gjøre. Avhengig av hva du tenker om resultatet da, så kan du eventuelt høre med en hudlege eller plastikk-kirurg om det er noe som kan gjøres med arrene.

Men det er ingen aktiv behandling som kan eller skal gjøres her og nå, jfr ditt spørsmål om laser. Nå er det kun god hudpleie og å unngå sol på arrene denne sommeren, som er det som kan redusere arrdannelsen.

Du spør om henvisning til evt spesialist. Det kan vi ikke gjøre her på Lommelegen, siden det er en anonym tjeneste og jeg ikke vet hvem du er. Og i tillegg så er det ingenting noen spesialist kan gjøre for deg her og nå. Det eneste du kan gjøre, er å følge rådene ovenfor.

Jeg håper informasjonen og rådene er til nytte for deg, og at arrene blir så lite synlige som mulige. Ha det bra.