Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Irritert og sprukken hud ved neglen.

Spørsmål

Hei! Jeg har et problem med min "langefinger" på venstre hånd. Den har gjennom det siste året (ca.) utviklet en tørr/død tupp som sprekker opp og produserer død hud. Av og til kan jeg plukke ut klumper av død hud som har samlet seg. Nylig har det oppstått hvite prikker rundt området. Det er ikke spesielt vondt eller plagsomt, men veldig lite pent å se på. I tillegg har jeg lav følsomhet i fingertuppen grunnet dette. Se vedlagte bilder. Ønsker råd til hvordan jeg kan behandle dette.

Mann 26
Svar

Hei.


Du har nok kommet inn i en ond sirkel her, ved at du plukker av disse klumpene av tørr hud, og så lager det nye skader i huden som huden reparerer ved å overprodusere ny hud / nytt arrvev osv. Det kan også ut fra bildene av de andre fingrene, se ut som du biter negler, og det er nok også en del av årsaken her, at du har bitt neglen så langt ned at du skader huden under. 

Godt hudstell er nok det du skal starte med her, og tålmodighet, slik at det får tilhelet. Jeg ville ha dekket dette område med en god og kanskje litt fet fuktighetskrem døgnet gjennom, og innført totalforbud mot enhver biting og plukking i det aktuelle området. Klarer du ikke å la være dette, kan du evt sette på en bandasje i en periode, kanskje klippe av tuppen på en hanskefinger og sette på, for å forhindre at du skader området videre, slik at du får brudt denne onde sirkelen.


Jeg tror nok at dette da vil litt etter litt bli bedre, men det vil dreie seg om ganske mange uker, såpass skadet som neglen og dette området er. Ser du underveis da at det gradvis blir bedre, så er det en bekreftelse på at behandlingen virker, og da må du naturligvis fortsette til du er helt god. 


Bruk også bare aller mildeste såpe, også på hendene, f.eks. intimsåpe eller babysåpe. Og smør alltid på fuktighetskrem etter at du har vært i vann eller vasket hendene.


Håper og tror at dette vil hjelpe deg, og ønsker deg lykke til.