Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Insektsbitt fra sofa og seng

Spørsmål

Hei jeg har denne uken fått flere bitt på kroppen (ca 11 bitt) når jeg våkner i sengen eller når jeg sitter i sofaen. Jeg skjønner ikke hva som biter meg. Jeg har lett i sømmer på sengen og på sofaen og tenkt det kanskje var veggedyr, men finner ingen tegn etter dem. Har prøvd å google bilder av diverse bitt, men mange ligner mine bitt og jeg vet ikke hva det er. Bittene klør veldig og det eldste bittet er ca en uke gammelt (det klør ikke lengre). Jeg trenger hjelp til å finne ut hva det er så jeg kan få gjort noe med det.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Det er oftest svært vanskelig eller umulig å si noe om hva slags insekt som har bitt, ut fra utslettets utseende. Det eneste som er ganske typisk, er fuglelopper, hvor en gjerne ser en klynge røde elementer samlet eller på en strek etter hverandre. Ett av bildene dine kan gi inntrykk av det. Hvis du har katt som sover i sengen, så er det ofte en kilde til å få slike i hus, da de drar de med seg inn etter å ha plukket dem med seg uti naturen, i gress og lignende.

Men det er igrunnen ikke nødvendig å vite hva som har bitt for å iverksette tiltak.

Jeg ville nok ha skiftet alt sengetøy, kokvasket det, og kanskje lagt overmadrassen en natt i fryseboksen, for å bli kvitt hva som enn måtte være der. Det samme med sofaputer, pledd og lignende. Hvis du skulle få en frostnatt ute, så kan du sette sofaen ut en natt.

Stikkene og kløen de gir, kan du dempe med hydrokortisonkrem om du ønsker.

Skulle dette bli et vedvarende problem, så bør du heller kontakte et av disse firmaene som sanerer boliger for skadedyr. Men forsøk heller overnevnte tiltak i første omgang, både fordi det er langt mindre omfattende og fordi det er stor sjanse for at det vil løse problemet.

Ha det bra.