Inngrodde hår

Spørsmål

Har i de siste månedene vært plaget med at skjegg gror inn under huden og blir betent. Gjelder særlig på kinnene. Kan av og til dra hårene ut med pinsett, noen ganger er de over centimeteren lange. Har hatt fullskjegg i årevis. Er ellers i rimelig bra form, bruker ingen medisiner. Hva kan dette skyldes, og fins det noe botemiddel?

Mann, 48 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Inngrodde hår er veldig vanlig og de fleste er vel litt plaget med det fra tid til annen. Det kommer av at et hår som vokser ut fra en hårfollikel (der hvor hårstrået produseres), vil krølle seg og ikke nå overflaten av huden, men istedet fortsette å gro inni follikelen. Det vokser med vanlig tempo, men kommer altså ikke ut over hudoverflaten. Da kan det lett bli en betennelse der.

Eksakt hvorfor dette skjer, vet en vel egentlig ikke, men det er som du skjønner, mer en "mekanisk feil" enn noen sykdom.

Det beste ville være å ta skjegget, og sørge for godt hudstell.
Da tenker jeg på å holde seg glattbarbert i en periode, barbere med hårets vekstretning, "rubbe" huden med en litt røff svamp eller klut når du vasker deg, slik at laget med døde hudceller fjernes, for dette kan være med å hindre håret i å komme ut til overflaten. Og deretter bruke en god fuktighetskrem.

Når du har skjegg, vil du ikke ha denne muligheten til å rubbe av døde hudceller, og da kan slike problemer lettere oppstå.

Så hvis du er ille plaget, tror jeg at jeg ville tatt en periode uten skjegg, og stelle huden godt som ovenfor beskrevet, og så kan du heller forsøke deg med skjegg senere igjen, når problemet er borte.

Røyking nedsetter også blodsirkulasjonen i huden betydelig, og kan sikkert bidra til en forverring av dette også, så hvis du røyker, er det sikkert verd å tenke på dette også, for å få bukt med problemene.

Jeg ønsker deg lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn