Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppige herpesutbrudd på leppene, hva kan jeg gjøre?

Spørsmål

Hei, Jeg sliter med at jeg stadig vekk får munnsår - både innvendig i munnhulen og på leppene. Jeg husker ikke når jeg først fikk disse munnsårene, men jeg lurer på om det var i midten av tenårene. Jeg er nå 27 år gammel. Begynner å bli lei! Disse sårene er vonde, og det er sjenerende å ha store røde sår på leppene når man ferdes offentlig. Stort sett har jeg behandlet dette tidligere ved å bruke en liten salve fra apoteket (Zovirax) som jeg har smurt på såret når det er utvendig munnsår. Dette kan kun gjøres i hjemmet, da denne kremen er hvit og man kan ikke gå ute med krem i halve ansiktet. Likevel føler jeg ikke at det heles raskt nok. Det kan ta 1 - 1,5 uke eller mer før munnsåre(ne) er fullstendig borte. Bare siden i sommer (August 2019 til dags dato (Desember 2019)) har jeg hatt fem innvendige munnsår, og fire utvendige munnsår med jevne mellomrom. Nest siste utbrudd var i November, og da gikk jeg til fastlegen for å få hjelp. Da hadde jeg munnsår både innvendig i munnhulen og på leppene. Fikk en resept (husker ikke hva det het, men det var tabletter) Munnsårene bedret seg på noen dager heldigvis. Nå har jeg fått samme utbrudd igjen. Bruker nå Compeed munnsårplaster for å "skjule" sårene litt. Føler ikke at jeg kan løpe til legen hver bidige gang, så da lurer jeg på om det er noe jeg kan gjøre selv for å forebygge disse sårene? Eller fjerne de helt? Fastlegen tipset meg om å kjøpe multivitaminer, og kapslet Omega3 på apoteket, samt drikke mye vann men føler ikke at dette hjalp særlig.

Mann 27
Svar

Hei.


De utvendige sårene du beskriver, høres helt klart ut som herpes. Det helt store flertallet av oss, er smittet av dette, og da er vi bærer av viruset livet gjennom. Når man er bærer av dette viruset, kan det når som helst dukke opp igjen og gi sår, slik du får. Vi kan ha perioder i livet hvor vi får de ofte, slik det høres ut som du har nå, og så kan det gå årevis uten sår igjen. Det finnes ingen absolutte "kurer" eller metoder som kan hindre at det dukker opp, men vi kan prøve å unngå situasjoner som vi vet trigger dem. For eksempel er det mange som får nye utbrudd ved kraftig soleksponering på leppene, og har en det slik, er det naturligvis viktig å unngå solforbrenning og å bruke leppepomade med høy solfaktor. Uttørking av huden på leppene kan også trigge det. For noen kan psykologisk stress utløse utbrudd. 

Legen din har anbefalt multivitaminer, omega 3 og mye vann, og det er saktens ikke skadelig ihvertfall, men det er ikke noen anerkjent virksom måte å redusere utbrudd på. 

Noen få mennesker kan være så mye plaget av dette, at de må bruke antiviral medisin Zovirax i en noe lav dose, over lang tid, som forebyggende. Det kan være veldig effektivt, og noen mennesker ser ut til å komme ut av en "ond sirkel" med stadige utbrudd, om en gjennomfører en slik kur. Jeg sier ikke med dette at dette er noe du nødvendigvis bør forsøke, men du kan absolutt diskutere det med din lege.

Det å smøre på Zovirax eller Vectavir krem så snart du merker et utbrudd, til og med før det blir synlig, er også effektivt. Da kan det noen ganger hindre det i å bryte ut helt, eller i det minste forkorte og dempe utbruddet. 

Når det gjelder sårene dine i munnen, som jeg jo ikke har sett, så er det ikke gitt at det er herpes. Det kan være after, som er smertefulle sår inni munnen. De vet vi ikke helt årsaken til, og det finnes ingen effektiv behandling annet enn tid, og de går jo alltid over av seg selv.

Håper informasjonen er til nytte. Lykke til.