Hvordan vurdere om en føflekk kan være ondartet? ABCDE-regelen.

Spørsmål

Jeg oppdaget for noen måneder siden en føflekk i hodebunnen som jeg ikke har hatt før. Er det noen grunn til bekymring? Den er 4-5 mm i diameter, er ikke hevet fra overflaten og klør ikke.

Kvinne 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet du har vedlagt, og selv om et foto ikke gir samme undersøkelseskvalitet som å se føflekker i virkelighet, så ser jeg ihvertfall ikke ut fra bildet noe som gir grunn til bekymring eller mistanke om føflekk-kreft (malignt melanom)


Det man ser etter for å vurdere om føflekker kan ha utviklet seg til kreft, er ABCDE-regelen:


A: Asymmetri. Føflekker som er ujevne i formen.
B: Begrensning (border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud
C: Farge (Color). Ujevn farge. Svarte partier.
D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter.
E: Utvikling (Evolution). Følg med om føflekken forandrer seg over tid. 


Din føflekk ser ikke ut til å ha noen av disse kjennetegnene, ut fra en vurdering av bildet du har vedlagt.


(Sitat: Lommelegens hudlege Kjetil Guldbakke)

Les også et av hans tidligere svar om dette her:

https://www.lommelegen.no/hud/legesvar/engstelig-for-foflekker/69000129


Håper det var et greit og informativt svar.

Ha det bra.



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-