Hvite flekker

Spørsmål

Min afrikanske kone har fått hudutslett over hele kroppen etter vårt frankrike besøk i sommer. Det startet i ansiktet. Huden ble i ovale partier på 1-2 cm2 lysere, med det som for meg ser ut som sopp i ytterkant. I huset vi bodde var det mye sopp på veggene av stein. Ungene ble behandlet med allergimiddel, som hjalp. Men dette har vært resultetløst for min kone og utslettene brer seg. De klør sterkt, og her er langt til hudlege

Mann, 58 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Som jeg tidligere har nevnt her på Lommelegen er det ganske vanskelig å diagnostisere hudlidelser, både generelt men spesialt over internett uten å ha sett utslettet.

Jeg kan derfor kun tenke litt høyt om mulige årsaker. Jeg tror den mest sannsynlige årsaken er en tilstand som heter pityriasis versicolor. Dette er ikke egentlig en hudsopp, men mer en gjærsopptype, som lager områder med redusert pigmentering. Enten opptrer det som prikker eller som store områder med uregelmessig avgrensning. Huden kan også skalle av i slike områder. Tilstanden er ufarlig, men selvsagt kosmetisk plagsom, og jeg vil tro at din kone som jeg forstår kan være mørk i huden får enda tydeligere forandringer. Ubehandlet vil forandringene forbli synlige, men de kan relatrivt enkelt behandles med soppdrepende midler.
Imidlertid tar behandlingen noe tid, og uansett bør det tas en dyrknigspørve av huden før oppstart av behandling slik at diagnosen kan bli så sikker som mulig.

Vanligvis klør ikke pityriasis og det er litt uvanlig hos din kone. En må derfor også tenke på andre diagnoser, som feks eksemer av forskjellige slag. Hvis plagene hennes er sterke, vil det nok være verdt reisen å dra til hudlege?

En annen mulig årsak kan være vitiligo, men ut fra beskrivelsen din har ikke din kone typiske vitiligoforandringer heller.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-