Hvite flekker - vitiligo?

Spørsmål

Huden på overleppen og litt på kinnet har mistet pigmentet. Også skjeggveksten har blitt hvit. Jeg har ikke hatt hårtap i forkant. Området klør heller ikke. jeg har "godartet" lupus på noen flekker i ansiktet men ikke her. En hudlege har antydet at det dreier seg om Vitiligo. Jeg får imidlertid ikke klarhet i om det finnes noe mot dette eller ikke. Også på nettet er opplysnngene relativt sprikende. Jeg har hatt flekken i ca 2 år. Hva kan jeg gjøre med dette? Har dette også med immunforsvaret å gjøre?

Sykdommer: Vitiligo
Medisiner: Ingen

Mann, 42 år

Svar

Hei!

Vitiligo er en merkelig tilstand hvor pigmentet forsvinner flekkvis fra huden. Sannsynligvis har dette en autoimmun sykdom, det vil si at immunforsvaret angriper sin egen kropps celler og gir symptomer av den grunn. Mange sykdommer har sannsynligvis en autoimmun årsak, deriblant også lupus som du nevner.

Det går an å behandle med kortison på ferske flekker, men disse har en tendens til å komme tilbake. Det er derfor ingen god, helbredende kur pr dags dato.

Imidlertid bør du passe på å smøre flekken med solkrem om sommeren, og en kosmetolog kan kanskje hjelpe deg med å finne en dekk-krem som farger flekken med samme farge som huden ellers i ansiktet.