Hvilket kryp er det som biter meg??

Spørsmål

Jeg har et ganske lite prob. som jeg en stund har prøvd å finne svaret på. Om natta når jeg har lagt meg, så blir jeg ofte stukket/bitt av et eller annet, som jeg lurer på hva er. Bittet/stikket ser slik ut: to prikker/sår på ca 1mm med ca 5 mm imellom (kan minne om slangebitt). Sårene gror sent...noen av dem har faktisk brukt opptil 2 mnd. på å gro. Hvilket lite kryp er det som biter/stikker meg????? Kvinne, 35 år

Svar

Kjære deg!

Det høres ut som om det det dreier seg om er en slags loppebitt. Loppebitt er ganske vanlig på våren og om sommeren, og i mer enn 9 av 10 tilfeller dreier det seg om fuglelopper.

Fuglelopper finnes ofte i gamle fuglereder, og mennesker kan komme i kontakt med loppene enten direkte fra et slikt rede eller via hunder og katter. Noen ganger kommer loppene seg desuten inomhus på egen hånd, gjennom vinduer som står åpne eller gjennom lufteventiler. De kan overleve inne i flere uker, men de formerer seg ikke innendørs.

For å bli kvitt plagene, synes jeg først at du skal gå på loppejakt! Har du det fuglekasser eller gamle reder i nærheten av huset? Under takstein? I lufteventiler? Fuglekasser kan rengjøres og deretter sprøytes med maurspray med malation. Ta på regntøy eller liknende når du gjør jobben, så unngår du bitt mens du holder på. Gamle reder bør tas vekk og brennes. På bakken under fuglekassen eller redet kan det også sprøytes med malation.

Innendørs er det viktig å støvsuge godt der det kan være lopper. Vær spesielt nøye der katten pleier å ligge, og i sengene til dem som klør. Siden lopper liker mørke steder, er det også viktig å støvsuge godt langs gulvlister og i eventuelle sprekker.

Katteteppet og annet tøymateriale kan dere fryse, og deretter riste godt for å bli kvitt loppene. Siden kulda ikke tar livet av dem, men bare slår dem "i svime" en stund, er det viktig at dere rister tøystykket for eksempel over badekaret og skyller godt ned etterpå.

Det finnes ikke noen spesifikk loppebehandling for mennesker eller katter, men kløen kan dempes for eksempel med hvitvask liniment eller Eurax krem. Begge deler fås reseptfritt på apoteket. Ved kraftig kløe kan det være nyttig å bruke kløestillende allergimedisiner (antihistaminer).

Lykke til!