Hva skjer med en farlig føflekk?

Spørsmål

hei lege!

Har en litt "rar" føflekk på det ene brystet. den er litt utflytende og litt rød i kantene. har tenkt til å få den undersøkt, men hva er det som skjer hvis det viser seg å være kreft?

Medisiner: p piller

Kvinne, 26 år

Svar

Hei!

Hvis du har en føflekk du er bekymret for og/eller som har forandret seg så bør du absolutt få den undersøkt!

Legen din vil se på den og vurdere den ut fra en del medisinske kriterier. Hvis legen din synes den ser helt ufarlig ut blir dere kanskje enige om å la den være. Hvis du synes den er kosmetisk skjemmende kan han likevel fjerne den.

Hvis legen din er usikker eller hvis han synes den er suspekt vil han enten ta en prøve fra den eller fjerne den helt. Han vil da sette lokalbedøvelse, skjære bort flekken med litt margin og så sy det hele pent sammen.

Hudbiten sendes så til et laboratorium hvor trenede leger undersøker den i mikroskop for å se etter kreftforandringer. Hvis de finner slike forandringer vil de vurdere om flekken er fjernet med god nok margin mot huden rundt, dvs om man kan regne med at hele flekken er borte. Noen ganger kan forandringene være vanskelige å vurdere begrensningen av hos legen din.

Hvis marginene er for knappe vil du bli henist til kirurgisk poliklinikk som vil foreta en såkalt utvidet reseksjon. Det vil si at arret fjernes med større margin rundt slik at man er sikker på at alt kreftvev er borte. Man vil også undersøkes for andre skumle føflekker og for kuler/tegn til spredning.

Etter dette vil man bli innkalt til jevnlige kontroller for å sjekke at kreften ikke kommer tibake.

Jeg håper jo at flekken din viser seg å være helt harmløs, men du bør la legen din kontrollere dette, ikke minst for at du skal slippe å bekymre deg unødig.

Lykke til!!