Hudproblem

Spørsmål

Jeg har faatt en del roode "kviser" under i den ene armhulen. Disse kloor veldig, og naar jeg klemmer paa dem kommer det materie ut. Jeg hadde det tidligere i vinter, og da gikk det over av seg selv. Det er veldig irritabelt. Dessuten hender det at huden under puppene blir irritert og kloor. Hva kan det vaere?

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Både armhulene og under brystene er områder på kroppen der hud ligger mot hud, slik at det lett blir et varmt, fuktig og tett miljø her. Ved bevegelse vil disse hudområdene bli utsatt for friksjon og gnidning mot hverandre, slik at huden ofte kan gå litt i oppløsning og den beskyttende hudbarrieren svekkes. Dette disponerer for en eksemreaksjon i huden som kalles intertrigo. Huden blir da rød og ofte væskende, og det svir og klør. Noen ganger kan det også lukte vondt. Personer som er overvektige og som svetter mye er særlig utsatt for å få intertrigo, og i enkelte tilfeller kan også dårlig hygiene være en medvirkende årsak. Områder med intertrigo blir lett infisert med gjærsopp (Candida albicans), og da kommer det gjerne små pussblemmer i kanten av det angrepne hudområdet. Ut i fra det du forteller, både om hvor plagene dine er lokalisert og symptomene du har med ”kviser”, kløe og irritabel hud – virker det for meg som om dette kan være en sannsynlig årsak hos deg. Det du selv kan gjøre for å behandle intertrigo og se om du blir bedre er som følger:
- God hygiene. Vask området forsiktig med en mild, uparfymert og pH-nøytral såpe hver morgen og kveld. Etter vask tørkes huden forsiktig, men grundig.
- Hold hudområdene med intertrigo mest mulig tørr. Det er lurt å ”lufte” huden hyppig, og ofte er det effektivt å legge linkluter mellom hudflatene som ligger mot hverandre.
- Infeksjon med gjærsopp kan behandles med et imidazolpreparat, for eksempel Canesten krem (reseptfritt). Kremen smøres på 2 ganger daglig til 2 uker etter at utslettet er forsvunnet. Hvis huden din også er væskende og du har hissig rødt eksem kan det hjelpe med Daktacort krem, som inneholder glukokortikoid i tillegg til soppmiddel.

”Kviser” i armhulen kan også være forårsaket av en betennelse i svettkjertlene (hidrosadenitt) eller i en hårfollikkel (follikulitt). Dette forårsakes av at utførselsesgangene fra henholdsvis svettkjertlene og hårsekkene tilstoppes, slik at bakterier hoper seg opp og fører til en infeksjon. Symptomer på slike betennelser er hevelse, rødhet og pussblemmer, eventuelt smerter. Både svettkjertel- og hårfollikkel-betennelse er forårsaket av bakterier og må derfor behandles med antibiotika (på resept).

Altså: hvis jeg var deg ville jeg først forsøkt å behandle dette på egen hånd ved å følge rådene ved intertrigo. Dersom du ikke har effekt av dette, eller hvis det blir verre, er det lurt å få legen din til å ta en titt på det. Generelt er hudplager og utslett er noe av det vanskeligste å gi råd eller svar om via internett, fordi man ikke har tilgang til den informasjonen man trenger for å stille en diagnose og dermed gi råd om behandling og tiltak - nemlig det å se selve hudforandringen.

Håper dette har vært til hjelp.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn