Hudplager

Spørsmål

Gjelder min kone:
Hissige rødmende partier i ansiktet,i pannen spesielt. Områdene har tørr skjellaktig hud, men også halsen er rød.Generellt virker huden tørr og ansiktet rødt. Intet å observere på resten av kroppen.Ingen i hennes familie har /hatt tilsvarende som vites.Ingen psoriassis i familien så vidt hun vet.Virker veldig hissig, og min kone begynner å få problemer med sitt utseende.Vi bruker de samme såper/shampoer som før hun fikk dette. Tror det startet for ca. 1 år siden, men noe usikker.Det har utartet de siste ukene.Hun er stresset på jobb, og virker ukonfortabel i denne sammenheng. Min henvendelse kan virke noe suspekt, men hun vil ikke selv søke lege, så jeg prøver bare å hjelpe til gjennom dette.

Kvinne, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Som jeg tidligere har nevnt her på Lommelegen; Det er svært vanskelig å stille diagnoser over internett, og spesielt på hudlidelser. Derfor må dere ta svar på slike spørsmål med en klype salt og tolke det som ideer og forslag og ikke endelige diagnoser.

Kona di er altså i 40-prene, har fått en hudlidelse i ansiktet som hun ikke har hatt før, med rød hud, og også muligens tørrhet og skjelling?
Jeg tror ikke dette er noe farlig som feks kreft, men det har sikkert en betydelig kosmetisk ulempe, og jeg synes hun skal snakke med legen sin om dette og ikke unngå å konsultere lege hvis det kanskje er noe banalt som kan behandles lett.

Jeg tenker litt på om det kan være rosacea hun lider av, selv om dette ikke gir skjelling vanligvis. Rosacea er en sykdom som likner på kraftig utbredelse av røde, litt dype kviser. Det er rødhet mellom ujevnhetene i huden og små blodkar kan bli synlige i overflaten. Kvinner i 30-50-årene er mest utsatte. Man vet ikke hvorfor lidelsen oppstår, men mange blir bedre med behandling, ofte med antibiotika som tetracycliner.

Andre råd ved rosacea:
- unngå varme drikker, krydret mat, alkohol og koffein.
- bruk effektiv solbeskyttelse (faktor 15!)
- unngå hardhendt gnidning, rubbing eller massasje av ansiktshuden.
- unngå kraftig oppheting når du trener.
- unngå sminke og kremer som kan irritere huden.

I noen tilfeller behandler man med kortisonkremer, men slik behandling bør følges av hudlege.

Overtal henne til å snakke med legen sin om dette - sannsynligvis kan hun få hjelp til å dempe eller bli kvitt symptomene sine.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn