Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hudplager og leddvondt

Spørsmål

Hei!

Jeg har over en del tid hatt noen vondter/plager som jeg har begynt å lure på om har noen sammenheng. Årsaken til dette er rett og slett at det kan virke som om de blir verre/bedre på samme tid.

Det mest fremtredende er vondt i ledd/muskler. Jeg vet ikke om det er det ene eller andre, men jeg har ofte vondt i korsrygg/hofte, nakke og skulder. Det rare er at det ikke nødvendigvis er samme sted hver gang, men når jeg først har vondt et sted varer det gjerne en stund (2-3 uker). Dette er definitivt det mest plagsomme, og kan til tider gjøre det vanskelig å studere som normalt.
Jeg har tidligere vært til fysioterapeut, og plagene har da gått over, men om dette er fysioterapi eller tidens gang som har hjulpet er vanskelig å si.

Jeg har også tidvis rødlig hud over nese og i kinn. Om dette er et "utslett" er jeg usikker på, det kan bli tørre flekker eller nuppete, men klør ikke eller lignende.

Tidvis er jeg også spesielt trøtt og sliten, uten at jeg egentlig opplever at det hjelper å hvile. Ting fungerer rett og slett litt treigt/går i sirup, uten at det nødvendigvis har noe å si hvor mye stress jeg er utsatt for ellers.

Jeg kan forøvrig nevne at jeg også innimellom mister mye hår (sånn at du kan få en håndfull om du drar hånda gjennom håret), og også har en tendens til å miste tånegler/at de vokser seg tjukke og "dør".

Jeg aner ikke om noen av disse tingene henger sammen, men lurer på om det kan ha noe med hverandre å gjøre eller bare er "vanlige" småplager. Bør jeg evt oppsøke lege?

(Legger ved et bilde av ansikt/utslett slik at du kan se. Det rødlige området strekker seg kun over nese/kinn, ikke panne/hake).
På forhånd takk!

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. I utgangspunktet kan jeg ikke dra noen rød trå som setter huden i sammenheng med resten. Svarer på spørsmålene punktvis.

1. Nuppete rødlig hud i huden på kinn og nese kan ha mange årsaker. Fra beskrivelsen din med rødhet i kinn og nese uten mye plager vil man vurdere keratosis rubra pilaris. Det er en vanlig, ikke farlig tilstand (se link under). Flushing kan ledsage det, og komme periodevis. Da vil man også ofte bli rød øverst på brystet. Eneste tilstand som gir rødhet i kinn og leddsmerter jeg kan tenke på er lupus. Beskrivelsen din er ikke typisk. En vil da også ha mer uttalte symptomer fra huden.

http://keratosistreatments.com/types-of-keratosis-pilaris/

2. Ved hårtap bør man ta en blodprøve. Vanligste årsak hos kvinner er fastlegen. En tar også ofte med stoffskifte og sink. Telogen effluvium er en annen tilstand som kan gi periodevis hårtap hos kvinner.

Så hva bør du gjøre
Jeg synes plagene dine i ledd og muskler bør undersøkes av en lege. En vil ta en generell sjekk, blodprøver, også mot hårtap, og en ANA for å utelukke lupus. Det synes jeg du bør gjøre. Her er fastlegen naturlig å starte hos. Hvis hudutslettet utvikler seg la en hudlege se på den.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-