Hudkreft og ventetid

Spørsmål

Jeg har fått påvist føflekkreft, etter å ha fått fjernet en rødlig føflekk på magen, på størrelse med en femtiøring. Inngrepet ble foretatt 11. aug. Hudlegen har pr. tlf. opplyst at innsendt prøve viser at svulstens dybde er ca. 0,5 mm. Det er nødvendig å fjerne mer, og jeg har fått time til dette 3. sept. Mitt spørsmål er: Er ikke dette for lenge å vente, da tidsfaktoren jo betyr mye i slike tilfelle? Bør jeg be om en tidligere time (skal til hudlegen igjen om 4 dager (25. aug., for å fjerne sting). Dette er skrevet 21. aug.

Mann, 52 år

Svar

Hei!

Du kan spørre hudlegen om hvilken type dette er og hvordan han vurderer ventetiden.

Det er flere forskjellige typer hudkreft, og ikke alle "haster" like mye. Det er likevel et godt prinsipp at man skal være rask med å gjøre ytterligere fjerning av vev hvis første snitt ikke hadde god nok klaring i kantene. Dette er like mye for pasientens del som for det medisinske.

Hvis det dreier seg om et malignt melanom (som er den mest aggressive og farlige sorten) så er det likevel svært lite når det er kun 0.5 mm dypt og heldigvis har en slik svulst mye bedre prognose enn dypere vekst.

Jeg skjønner godt at du vil få gjort dette så fort som mulig, det ville jeg også ønsket hvis jeg var deg. Om det er medisinsk nødvendig kommer altså an på svulstens type og størrelse. Snakk med hudlegen om dette når du kommer dit.