Hudinfeksjon i underlivet

Spørsmål

Jeg har slitt med kronisk infeksjon i kjertler/hårsekker i underlivet i ca. 5 år. Før dette hadde jeg samme problemet i armhulene. Da bodde jeg i Finmark, der ble jeg operert og har etter dette ikke vært mer plaget i armhulene. Men så dukket altså samme problem opp i underlivet. Jeg får store kuler som av og til åpner seg av seg selv, flere ganger har jeg legen vært nødt til å åpne, noe som er uutholdelig smertefullt. Jeg har gått på utallige antibiotikakurer (uten at jeg vet om de har hatt så mye effekt). Dette skjer utallige ganger i året. Bare den siste måneden har jeg blitt satt på antibiotika to ganger. Det jeg lurer på er om ikke det er mulig å bli kvitt problemet mitt? Det må da være mulig å operere vekk disse kjertlene, slik som de i armhulen?

Kvinne, 27 år

Svar

Hei.

Huden vår er normalt svært motstandsdyktig mot bakterieinfeksjoner, men hårsekkene og utførselsesgangene fra svettekjertlene er naturlige åpninger i huden som kan invaderes av bakterier.

Når det gjelder armhulene dine så høres det ut som om det er svettekjertlene som har skapt problemer og blitt betente. Ved gjentatte infeksjoner i svettkjertlene må man ofte ty til operasjon der man fjerner disse kjertlene for å bli kvitt problemet, og det er nok dette som er blitt gjort i ditt tilfelle. Det viser seg at svettkjertelbetennelse forekommer oftere hos unge kvinner og hos personer som har lett for å få kviser. Man tror også at arvelige forhold har betydning for hvem som blir plaget. Betennelsen skyldes en tilstopping av utførselsgangene fra kjertlene slik at bakterier som ellers er uskyldige da kan føre til betennelse.

Svettkjertelbetennelse kan også oppstå i underlivet, både i lysken og i området rundt kjønnsorganene og endetarmen. Når du – slik det høres ut for meg – har hatt svettkjertelbetennelse i armhulene tidligere, er det jo nærliggende å tro at du kan ha det samme i underlivet. Når du har hatt plager så lenge som 5 år, ville jeg - hvis jeg var deg - absolutt bedt fastlegen om en henvisning til spesialist (hudlege eller plastikkirurg) som kan vurdere om det går an å gjøre en tilsvarende operasjon i underlivet ditt som den som ble gjort i armhulene. Det er et poeng at operasjonsresultatene er best dersom man ikke har alt for uttalte forandringer før man griper til operasjon (dvs. at man ikke har hatt altfor mange episoder med betennelse).
Du forteller at du har stått på mange antibiotikakurer. Hos de som er plaget med hyppige gjentatte svettkjertelbetennelser prøver man ofte langtidsbehandling med antibiotika. Disse kurene kan vare opp mot 6 måneder, og dette er en type behandling som også er vanlig ved kviser. Et annet alternativ er et medikament som heter isotretionin (Roaccutane), som ikke er et antibiotika. Roaccutane brukes også til personer som er hardt angrepet av kviser og byller, og man må til hudlege for å få denne medisinen.
Det du selv kan gjøre for å forebygge tilbakefall av infeksjonen, er å vaske hudområdet med klorheksidin.