Hudforandringer på penis

Spørsmål

Hei. Jeg har noen merker på penis som jeg har hatt en god stund. Jeg har vært en gang hos lege uten at han klarte å konkludere med noe, det var fryktelig ubehagelig så har unngått å dra tilbake. På penishode er det noen mørkerøde "flekker" som kan variere noe i farge. Det er ikke vondt eller hovent, men ser absolutt ikke bra ut og jeg er veldig var på det. "På oversiden" av penis har jeg også noen flekker som kan variere i farge, som oftest er de hudfarget men de kan også være noe røde. De kan minne om skjell eller varierende små kviser men huden er glatt over dem. Noen anelse om hva dette kan være? Det er mulig dette har oppstått etter ubeskyttet samleie.

Mann 44
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det viktig generelt å si at det nærmest er umulig å stille noen sikker diagnose via medsendte bilder siden hudforandringer må sees direkte av diagnostiserende lege. Det første viser, som du skriver et par nokså skarpt begrensede røde pletter på penishodet som synes å flyte sammen. Det andre bildet viser enkelte stripeformede hvitlige forandringer på hel hud som synes å heve seg noe over hudens nivå, sammen med mindre, mere punktformige forandringer av samme typen distribuert over et noe større område. 


Ved første øyekast kan de sistnevnte forandringene synes å være forenelige med condylomer eller kjønnsvorter, men bildet er for dårlig oppløst til at denne diagnose kan ansees som sikker. Condylomer er veldig vanlig og det finnes gode behandlinger for å få dem bort. Sammenholdt med den rødlige forandringen på penishodet som ser ut som den har stått en stund kunne man imidlertid også tenke på diagnosen lichen sclerosus et atroficus, en ikke så sjelden hudsykdom som kan manfestere seg på penis, men oftere nærmere urinrørsåpningen. Lichen sclerosus kan kjennes en tanke stivere å kjenne på enn vanlig hud når man undersøker, men det kan i og for seg også condylomer.  Den røde forandringen på penishodet kan hvis den ikke er ledd i en lichen sclerosus representere tallrike andre diagnoser og det kan muligens være nødvendig å ta en prøve av den for å kunne si noe nærmere om det. Det finnes god behandling for lichen sclerosus, men forutsetningen er selvsagt at diagnosen er sikker. 


Du kommer således ikke utenom et besøk hos en hudlege for å få en nøyaktig diagnostikk av hva dette kan dreie seg om. Hudleger finnes, foruten ved sykehusenes hudavdelinger, i landets større byer og man trenger en henvisning fra fastlege eller annen lege i primærhelstjenesten. Du trenger ikke å være engstelig for å bli undersøkt av en spesialist i dermatologi, han eller hun er veldig vant med å forholde seg til spørsmål som knytter seg til organene nedentil. God bedring og lykke til !