Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helvetesild i ansiktet?

Spørsmål

Jeg har i to dager vært øm på venstre side av ansiktet/hodet. Huden er øm og den stikker/svir litt, men den ser ikke rød eller irritert ut. Det svir litt når jeg lukker det venstre øyet - kjenne litt ut som at jeg har et lite sår på øyelokket, men ser ingenting. Hodebunnen er også sår og øm og det er litt ubehagelig å gre håret. Kjenner det også i øret. Det stikker litt dypt inne i øret - det kommer noen ganger et lite lyn av smerte som kjennes ut som ørebetennelser jeg hadde da jeg var liten. Smerten varer ikke lenge, men er vond. Når jeg svelger gjør det vondt på venstre side av halsen. Tannkjøttet på venstre side er litt hovent og jeg har i dag fått blemmer på venstre side av leppa. Det ser ut som vannblemmer og det har kommet flere i løpet av dagen. Ellers føler jeg meg helt fin. Er ikke sliten, ingen hodepine eller feber. Klarer fint å bevege på ansiktet og ingen slapphet. Har ikke spist noe utenom det vanlige. Jeg har hatt dette en gang tidligere, men da hadde jeg bare stikking og svi-ing i ansiktet - samme side.

Kvinne 29
Svar

Hei.


Dette høres for meg ut som en mulig helvetesild i tidlig fase.  Jeg kan naturligvis ikke stille diagnosen uten å se deg, men ut fra beskrivelsen din får jeg en klar mistanke, ihvertfall.

Det begynner ofte med svie i huden og hyperfølsomhet, og så kommer blemmer og etterhvert sår når det går hull på blemmene.  Helvetesild kommer av vannkoppevirus, som stort sett alle voksne mennesker har i kroppen resten av livet, etter at de har hatt vannkopper som barn. Så, ved en gitt anledning, kan viruset følge en nervebane ut til huden, og lage et lokalt utslett akkurat i det området av huden som dekkes av aktuelle nerve. Her kan det kanskje høres ut som en av ansiktsnervene trigeminus, kan være den involverte nerven. Da kan en få sår på øyet også, som både er smertefullt og skal behandles. Din sårhet i øyet gir mistanke om dette. Hvis det når har blitt verre og du har blitt rød på det hvite, så forsterker det mistanken ytterligere. 

Det er viktig å komme til lege så tidlig som mulig om har mistanke om helvetesild, for da kan en i tidlig fase få medisiner som demper utbruddet. Men de virker bare om en kommer raskt i gang med disse, så kom deg raskest mulig til lege, pga at det er en mistanke om dette, ut fra hva jeg kan lese her.


God bedring.