Hårrotsbetennelse etter barbering

Spørsmål

Jeg har i mange år vært plaget av inngrodde hår på leggene mine. Da jeg har en kraftig hårvekst, prøvde jeg epilator fordi hårene vokser så raskt ut igjen. Dette brukte jeg over en periode. Men nå er det værre enn noen sinne. Leggene er fulle av "kviser" og røde flekker med inngrodde hår. Jeg gikk tilbake til bare barbering, men det blir ikke bedre. Jeg har også prøvd å skrubbe leggene endel. Er det i det hele tatt noe jeg kan gjøre med dette problemet? Det ser skikkelig ille ut!

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner du har vært veldig plaget med inngrodde hår på leggene. De kommer ofte fordi man barberer, og at enkelte av hårene vokser ut litt ”feil”. Inngrodde hår gir grodbunn for flere problemer. De kan gi betennelse og irritasjon i seg selv. De blir også ofte inngangspunkt for bakterier. Det gir hårrotsbetennelser (follikulitt) som ses som røde prikker og kviser på leggene.

Så hva bør du gjøre?
Det er flere ting som kan være til hjelp for deg.

1. Når man får hårrotsbetennelser så kan disse behandles. Hvis det er begrensede områder på leggen kan man bruke Dalacin liniment morgen og kveld inntil de er borte. Dette er på resept, så man må innom en lege. Et noe mindre effektivt alternativ er basiron gel som man kan få kjøpt på apotek. En må ofte behandles seg 10-14 dager før det er helt borte.

2. Hvis hårrotsbetennelsene er svært uttalt, og dekker større områder kan en lege vurdere om man trenger en antibiotika kur. Da bør man også få tatt en bakterieprøve fra en av kvisene før man starter. Det trengs vanligvis ikke, men må til noen ganger.

3. Det beste er nok å la være å barbere. Hvis man gjør dette allikevel kan man ta visse forhåndsregler. (1) Vask huden med hibiscrub hudvask før barbering. (2) Bruk ren høvel hver gang og barber med hårene, (3) Ta på dalacin liniment etter barbering, og påfølgende dag.

4. En mer permanent løsning er nok å fjerne hårene. Det er mulig for mørke hår. Her er hårfjerningslaser det beste alternativet. Det koster en del, men er ofte til god hjelp for de som sliter med slike problemer over tid. Hårfjerningslaser tilbys av flere leger, inklusiv enkelte hudleger. Det er en langt bedre løsning enn epilator, som noen ganger kan gjøre ”vondt verre”.

Håper svaret var til nytte for deg!

Har du spørsmål om HUDSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Kjetil Guldbakke HUDSYKDOMMER
Pris fra 259,-