Håret er tørt, dødt og faller av

Spørsmål

Mister hår.
Jeg er ei dame på 40 år som siden jul har(med vilje) gått ned 27 kg. Dette bla for å få gjøre noe med kolesterol: LDL 4.5 og HDL 0,8. Jeg har en far som alltid har hatt høyt kolesterol, så dette er nok dessverre arvelig. Jeg har i det siste mistet mye hår. Jeg kan dra ut mye etter hårvask og synes det er hår overalt. Jeg har ikke gjort noen endringer med hårfaring eller annet. Begynte å få grå hår for ca ett år siden og syntes det var deprimerende.. Men nå som håret er tørt og virker som det har dødd i tillegg til at det minker, er det kime til bekymring. Jeg har også flisete/myke negler, noe jeg alltid har hatt. Jeg har en blødningsforstyrrelse som gjør at jeg bruker hormonspiral. Hudpleier mente også jeg kunne ha rosacea, men det har vel ingen ting med det å gjøre. Jeg trimmer en time daglig og spiser et vanlig variert norsk kosthold. Jeg har en ganske stressende jobb, men det har jeg hatt i fem år. Je føler at jeg har mye energi og at jeg er i bra form, selv om jeg fortsatt har 12 kilo jeg skal ned for å være normalvektig. Jeg har fått mange helsemessige forbedringer etter å ha gått ned mye i vekt og startet et mer aktivt liv, men det bekymrer meg mye at jeg mister mye hår. Kan jeg ha noe stoffskiftefeil/vitaminmangel eller andre tilstander som fører til at håret har "dødd"? Er det noe jeg kan gjøre for å rette det opp? Å miste håret er tøft psykisk, det har vært en av de tingene med meg selv som jeg har vært stolt over og det er vanskelig at dette skjer.


Kvinne, 40 år

Svar

Hei, takk for ditt brev.

Dette kan innebære en alvorlig belastning for selvbilde og livskvalitet.

Du bør utredes for dette, bl.a. for en såkalt autoimmun sykdom der kroppen danner antistoffer og reagerer mot strukturer i huden. Det skapes en betennelse i dype lag av huden som fører til at hårene mister festet.
Infeksjoner og psykisk stress har vært foreslått som utløsende faktorer.

Det tas blodprøver og i noen tilfeller en vevsprøve av huden i et hårløst område.

Behandlingsalternativene som benyttes er oftest påsmøring av kortisonstoffer, eventuelt lokal innsprøyting av kortison i huden. Legemiddel Minoxidil kan ha en viss effekt. I vanskelige tilfeller hender det også at man forsøker kortison i tablettform.

Propecia tablett kan man vurdere, må brukes over lang tid og effekten kan først vurderes etter en ca. 6 måneders tid. Recrea forte er et alternativ som noen har god effekt av. Det må man også bruke fast i en ca. 6 måneders tid før man vurderer effekt.

Sopp i hodebunnen bør også avkreftes av en lege (lite sannsynlig).
Man bør utelukke svikt i biskjoldbruskkjertlene. En bør også ta en generell blodstatus, inklusiv jernlagre og stoffskifte.

Altså er det viktig for deg å undersøkes av en spesialist (hudlege) og starte riktig behandling.
Lykke til!