Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har vært solbrent, hvor lenge kan jeg være i solen nå en uke senere?

Spørsmål

Hei, jeg ble solbrent for 1 uke siden etter å ha sittet 3 dager ute i solen med solkrem faktor 15. Det utviklet seg etterhvert en soleksem som var veldig plagsom, det var rødt, klødde og flasset. Kløen varte i 1,5 døgn. Fikk feber når smertene ga seg som kun varte i en dag. Soleksemen var på hele brystet, skuldrene og armene. Kveld Mandag 19. ga plagene seg og feberen ga seg onsdag morgen den 21. Det er fortsatt litt rødt på brystet men ingen plager. Jeg lurer på hvor mye og lenge jeg kan være i solen og med hvilken faktor på solkremen jeg burde bruke.

Mann 16
Svar

Hei.


Så lenge du fremdeles er rød på brystet, venter du med mer sol der. Der soleksemet er helt borte og du ikke er rød, kan du påny ha sol på. Men hvor lenge du kan være i solen, kan ikke jeg si, for det er helt avhengig av hudtypen din, for noen tåler mye mindre sol enn andre. Det avhenger også av tid på dagen, for solen er sterkest midt på dagen. Og du bør avgjort trekke erfaringer av det som skjedde for en uke siden. Da var du åpenbart for lenge i solen, uansett hvor lenge det var, og faktor 15 var for lav faktor. 


Så det som kan sies om dette, er i alle fall at du må bruke en høyere solfaktor, for eksempel 30, og være vesentlig kortere tid i solen enn sist. Så vil du litt etter litt lære mer om hvor mye sol huden din tåler, og hvilken solfaktor du skal bruke. Senere på sommeren, hvis du blir brun, tåler du sol bedre enn nå på tidligvåren, hvor vi ikke har vært i solen på lang tid og har hvit vinterhud.


Håper det var grei informasjon. Pass godt på huden din.