Har hatt en kul i huden i flere år, kan det være kreft?

Spørsmål

Jeg er en mann på 49 år. Har hatt en liten kul på halsen under øre bak kjevebenet i en del år. Syntes den er blitt større med årene. Den er ca 1 cm . Har en del fokus på denne. Har spurt fastlegen om den for ett år siden eller noe å han kjente på den å sa den var godartet. Spørsmål. Kan legen si sikkert ved å kjenne på att den er godartet? Bør jeg ta kontakt igjen om den blir enda større eller andre symptomer. Er liksom som ei ett under huden. Ser den tydelig når jeg snur hue til den ene side

Mann 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har altså i flere år hatt en kul, som nå er ca 1 cm stor. Legen din har kjent på denne for et år siden, og sagt at den er godartet. Begge disse to tingene er bra, og taler sterkt i retning av at den faktisk er godartet. Det at du har hatt den i flere år, taler jo også sterkt imot at den skulle være ondartet, for da hadde det etter alt å dømme utviklet seg ved at kulen hadde blitt mye større, evt at du ville blitt svært syk ved å gå i flere år med en uoppdaget kreftsvulst. Det er også slik at leger veldig ofte kan konkludere med at en kul er godartet ved å kjenne på den og å se på den, slik du spør om. Hvis vi er i tvil, fjernes kulen for å bli undersøkt i mikroskopi, men siden legen ikke valgte å gjøre dette, har legen vært svært sikker i sin sak. For det er naturligvis slik at dersom man er det minste i tvil, velger man å fjerne kuler som man er usikker på. Jeg har også sett på bildet du har vedlagt, og jeg får ingen mistanke om at dette skulle være noe ondartet. Det kan kanskje mest se ut som en talgkjertel.

Du spør om du bør ta kontakt med lege igjen om den skulle bli enda større, eller om du får andre symptomer. Dersom den blir større, kan det jo være at du vil ha den fjernet, selv om den er godartet, så det kan jo være en grunn til evt å oppsøke lege. Hvis du skulle få andre symptomer, så får du til enhver tid vurdere å oppsøke lege, spesielt alarmsymptomer som sykdomsfølelse, smerter av ukjent årsak, vekttap osv, dvs generelle krefttegn. Men det er det ingen grunn til å forvente, for alt i alt fremstår dette som en etter all sannsynlighet godartet kul, både ut fra den lange varigheten, legeundersøkelsen for ett år siden, samt det jeg kan se på fotografiet du vedla.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-