Graviditet og fotsopp

Spørsmål

jeg er gravid i uke 25. Før graviditeten gikk jeg gjennom en fotsoppkur og jeg fikk igjen fine negler. Nå får jeg igjen sprekkdannelser mellom tærne! Hva kan jeg ta for å forhindre fotsopp igjen?

Kvinne, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Fotsopp (Tinea pedis) er en svært vanlig tilstand i befolkningen og det er dessverre slik at personer som plages med dette ofte får tilbakefall. På tross av at infeksjonen behandles på riktig måte og man blir kvitt symptomene så kommer altså soppen tilbake etter en stund.

Heldigvis finnes det en del gode råd som kan minske sjansene for tilbakefall:

1) Det aller viktigste er god fothygiene, føttene må tørkes godt etter vask og man kan gjerne bruke talkum.

2) Mange av de sokkene som vi bruker idag er laget av syntetisk materiale som ofte ikke "puster" særlig god, det er derfor lurt å bruke sokker laget av naturlig materialer som ull eller bomull. Når man vasker disse sokkene er det viktig å bruke så høy temperatur som mulig. Bytt også sokker hver dag.

3) Sopp liker seg godt på klamme og fuktige steder, det er derfor lurt å bruke for eksempel sandaler så mye som mulig (får håpe sommeren i år tillater mye sandalbruk). Man skal imidlertid ikke gå barbeint på steder der det ferdes mange mennesker som også går barbeint, dette gjelder for eksempel i svømmehaller og dusjer. Bruk badesko på slike steder.

Når det gjelder behandlingen av selve soppangrepet så er dette først og fremst med salver som virker soppdrepende. Antageligvis var det en slik salve du brukte sist du hadde en slik infeksjon og hvis denne virket bra så kan det nok være greit med en ny kur med denne. Se imidlertid det jeg har skrevet om graviditet litt lenger nede.

En ting som er veldig viktig er at du fortsetter behandlingen i opptil 2 uker ETTER at symptomene er forsvunnet. Dette vil også minske sjansen for tilbakefall.

Det finnes noen soppmiddler som ikke skal brukes under graviditet så det er viktig å sjekke dette. De fleste kremmer og salver gir imidlertid ingen risiko for skader på fosteret så selv om det middelet du brukte sist ikke kan brukes så finnes der mange alternativer.

Håper dette var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-