Ganglion

Spørsmål

Liten kul på fingerledd
Sendte inn spørsmål tidligere men fikk aldri noe svar så jeg prøver på nytt. Datteren min på 9 år har over lenger tid, over 2 mnd, hatt en bevegelig kul, hevelse på oversiden av høyre ringefinger store fingerledd. Hun kan ikke huske å ha slått seg. Når vi oppdaget kulen virket den hoven, myk og veldig øm. Nå virker den hardere og ikke så øm men er tydelig avgrenset i vevet. Har tidligere lest at kuler man har lengre enn tre uker skal sjekkes ut av lege, men synes jeg er hos fastlege så ofte med ubegrunna bekymringer. Leser raskt om kreft feks på Internett, bløtvevssvulst og lignende. Kan dere berolige meg uten at vi må gå til legen. Hun er ellers frisk og rask.

Svar

Hei! Det er helt usannsynlig at det dreier seg om kreft. Velavgrenset og lett bevegelig kul er godartet. Ganglion er mest sannsynlig. Bindevevskul er også mulig. Du kan lese mer om ganglion på : https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/albue-underarm-hand/ganglion/ Lommelegen kan aldri erstatte en klinisk undersøkelse hos lege, men slik du beskriver det er kreft helt usannsynlig.