Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Frysebehandling av solskadet hud hos hypokonder

Spørsmål

For ca ett år siden ble jeg frysebehandlet for en "hyperkeratotisk" aktinisk keratose hos en hudlege. Lesjonen var ca syv millimeter og jeg hadde blødd der i ukene før... Jeg var sikker på at dette var en plateepitelkreft og var overrasket at hun kun frysebehandlet den. Behandlingen var for så vidt vellykket i og med at alt var forsvunnet ved en kontroll fire måneder etter. Kan en behandle en slik lesjon med kun frysing?? I og med at jeg har ekstrem helseangst og følger med på den daglig har jeg nå lagt merke til en liten rød prikk på under en mm på dette stedet. Kan dette være noe annet en "reoccurence"? Hvor stor er sjansen for at dette ikke er livsfarlig.? Er livredd...

Mann 65
Svar

Hei.


Aktinisk keratose er navnet på en godartet hudforandring utløst i solskadet hud. Diagnosen stilles på det typiske utseendet av svulsten, eventuelt vevsprøve ved tvil.  Frysebehandling er korrekt og effektiv behandling.  Siden hudlegen ikke valgte å ta vevsprøve, tolker jeg dette som at han/hun ikke var i tvil om at det var nettopp en aktinisk keratose.

Følgelig har alt vært gjort "etter læreboken" her, såvidt jeg kan forstå.


Du har helseangst, og det innebærer at man ofte overvåker kroppslige forandringer alt for nøye, og derfor lett kan se "fanden på høylys dag", eller tolke normalfenomen som sykdomstegn. Nå ser du en rød prikk på under en millimeter, og tenker at det kan være tilbakefall. Da tenker jeg følgende: Du kan under ingen omstendighet tillate deg selv å stole på egne vurderinger, da du har helseangst og derfor gjør alt annet enn objektive vurderinger. I tillegg er du ikke hudlege. Derfor ville jeg heller ha valgt å la fastlege og/eller hudlege se på denne prikken for deg, slik at du slipper å følge med på dette selv, for uansett hvor mye du følger med på denne, vil du ikke være i stand til å gjøre noen objektiv eller korrekt vurdering av den.


Jeg kan naturligvis ikke uttale meg om denne uten å se det, men siden du har helseangst, så mener jeg at du avgjort bør følge dette rådet mitt nå, ellers vil du nok bare fortsette å leve med den frykten du nå har. En rød prikk i huden på under en millimeter har nok de fleste av oss opptil flere av, sammen med mange andre forandringer som ikke har noen informasjonsverdi og som ikke er sykdomstegn, så det du her ser, kan du ikke tillegge noen som helst informasjonsverdi annet enn om du lar en lege se på den.

Ha det bra og lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-