Forverring av kviser og isotretinoin

Spørsmål

Heisann! Jeg er en 19 år gammel mann (gutt?) som begynte på Isotretinoin for 2 uker siden for mild/moderat akne. Etter 10 dager så stoppet jeg ettersom jeg fant ut at jeg ikke ville bruke dette på sommeren i forhold til solen (og fordi jeg ble sjuk, jeg mener det er influensa med kvalme og sånn mens morra mi mener det er isotretinoinen...), og tenker å vente til høsten. Merket virkningen av legemiddelet veldig fort med tørre lepper og hud, og på slutten og etter jeg sluttet så har kvisene forverret seg. Vet at det pleier å forverre seg i starten. Spørsmålet mitt er om forverrelsen av kvisene kommer til å fortsette ettersom jeg sluttet midt under behandlingen eller er dette en forbigående ting? Og eventuelt når forsvinner forverrelsen ca.?

Gikk på 20 mg 1 pille daglig i 7 dager og så 2 piller daglig i 3 dager før jeg slutta. Jeg har egentlig veldig lite kviser på sommeren, men på vinteren så forverrer det seg og jeg får en del pigmentflekker noe som førte til at jeg ville begynne på isotretinoin.

Takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet. Svarer på det punktvis under.

1. Det er vanlig med en forverring i starten av en isotretinoin kur. Det er trolig hva du har opplevd. Medisinen er ute av kroppen i løpet av et par ukers tid. En vil forvente at denne reaksjonen da går vekk, og at man blir «seg selv» igjen som tidligere. Så dette er nok en forbigående ting, som går over på 2-4 ukers tid. Det samme gjelder solømfintlighet.

2. Virkning av isotretinoin er relatert til totaldose. En vanlig kur er på ca. 6 måneder. Dosering baseres på vekt. Normalt er å ta 120-150 mg/kg.

Hva gjelder videre behandling må man senere ta stilling til hva man skal gjøre. En mulighet er jo å fullføre kuren til høsten. Alternativt finnes det andre muligheter hva gjelder kremer og tabletter. Ta det opp videre med legen som behandler deg.

Håper svaret var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn