Fortykket hud

Spørsmål

Tørr fortykket hud på begge stortær. Kun stortær og overside. Tilstede 5-6 år. Ikke kløe eller svie. Prøvd ulike fuktighetskremer og soppkrem. Bruker ikke sko som klemmer. Har ikke føtter som svetter.
Se bilde

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Uavhengig av gode sko, er vanligste årsak til fortykket hud friksjon. Huden vil da bli fotykket for å "beskytte seg". En feilstilling hvor tåen ikke er rett, eller en underliggende liten fortykkelse av benet (eksostose) kan være medvirkende faktor. Trening og mye gange som gir friksjon er andre. E medisinsk navn for det er knuckle pads.

Eneste prøve man tar er et avskrap av huden. Det sendes til laboratoriet for å utelukke en soppinfeksjon. Hvis man finner sopp, er behandlingen en tablett.

Hvis årsaken er friksjon alene kan man forsøke ulike ting som kan hjelpe. Man kan bruke et duoderm skumgummi plaster på området en periode. Kremer som inneholder proplenglykol og salisylsyre fjerner fortykket hud. Apoteket har også mange hjelpemidler som sliper bort fortykket hud.

Håper svaret var til hjelp!